Hemvändare. "Det känns skitskönt att vara här igen. Folk som låg vid piren har spridits med vinden men jag ville tillbaka hit", säger Lasse Larne som nu lagt till med sin husbåt i Årstaviken igen. Foto: Sacharias Källdén

Avhysta Lasse Larne är tillbaka i Årstaviken

Oljepiren i Årstaviken är borta men de tjuvankrade båtarna har inte försvunnit, bara flyttat sig. Nu har Lasse Larne återvänt till viken, trots att jakten på de illegalt förtöjda båtarna trappats upp.

  • Publicerad 20:00, 5 feb 2020

Träden har släppt sina löv, hösten har kommit och övergått i vinter. Drygt fyra månader har passerat sen de olovligt ankrade båtarna vid Södermalms oljepir avhystes men någon is har inte lagt sig på Årstavikens spegelblanka vatten.

Tumult när boende avhystes från pirathamnen på Södermalm

Just nu hoppas Lasse Larne på minusgrader.

– Det vore rätt skönt om båten frös fast faktiskt. Då kan jag ju inte flytta den förrän våren kommer, säger han med ett snett leende.

Många på strandpromenaden fastnar med blicken på hans välkända blåa husbåt, en av dem som låg längst i den så kallade pirathamnen nedanför Södersjukhuset.

Efter avhysningen, då Lasse Larnes båt beslagtogs och kördes till Bromma, har han legat i Minneberg där flera båtar samlats men sen några veckor är han tillbaka i Årstaviken igen.
Först ankrade han vid Liljeholmens strand, strax intill Cementa, där några bekanta från oljepiren samlats. Men här upptäcktes han snabbt.

Knutit fast. Lasse är tillbaka vid Årstaviken. Foto: Sacharias Källdén

Några svanar simmar förbi och Lasse minns när han matade en i somras, som då flög iväg för att hämta mamman och alla ungar så de kunde äta tillsammans. Foto: Sacharias Källdén

Flyttar runt i Årstaviken

Moderaten Johan Nilsson, ordförande i stadens exploateringsnämnd, har tidigare utlovat krafttag mot de som ockuperar stadens strandkanter och lovat att man ska gå hårdare fram med avhysningar. Det märks, menar Lasse Larne.

– Redan första dagen var polisen där. Vart jag än lägger mig kommer de att följa efter mig. De lappar och lappar för att vi ska flytta men ingen vågar gå fram och snacka med oss, säger Lasse Larne.

Nu har han åkt vidare och lagt sig på Södermalmssidan, strax nedanför Tantogatan. Han tänker flytta runt husbåten i viken varannan dag och hävda allemansrätten. Lasse pratar också om lösa planer om att dra ihop det gamla gänget från oljepiren och flytta runt tillsammans.

Samtidigt bor han inte längre på båten, utan lånar ett rum inne i stan. Känslorna inför livet som ständigt jagad tjuvankrare är kluvna.

Å ena sidan är han trött på ryktet om pirater som stjäl, knarkar och skräpar ner. Uppbrottet från piren och ett inbrott på båten kort därefter har tagit hårt på honom. Å andra sidan beskriver han båten och Årstaviken, där han bodde i tio år, som sin enda fasta punkt.

– Jag är rotad här, konstigt nog. Det känns skitskönt att vara här igen. Jag hade gärna varit här i sommar men det återstår att se vad jag orkar med.

Avhysningarna fortsätter

Stadens exploateringskontor, som ansvarar för frågan, beklagar att Lasse Larne och andra båtägare fortsätter att lägga sig olovligt i Årstaviken. Tillsammans med Kronofogden arbetar man för att få bort dem.

Skärholmspolisen och sjöpolisen uppger att man kontrollerat och bevakar de båtar som lagt till vid Liljeholmskajen och vid Eolshäll. Vad det hela kostar skattebetalarna har staden svårt att uppskatta.

Lasse Larne har svårt att förstå jakten, som av allt att döma kommer att fortsätta.

– De skulle inte behöva jaga mig. Jag rånar ingen, jag har inte ihjäl någon. Jag sköter mig. Varför kan jag inte bo här? säger han.

"Jag är rotad här" säger Lasse om platsen vid Årstabroarna i Tanto. Foto: Sacharias Källdén

Piren revs i höstas

En oljepir i Årstaviken drog i många år till sig tjuvankrade båtar.

Båtarna avhystes i september. Piren revs strax därefter.

De tjuvankrande båtarna har dock inte försvunnit.

Flera båtar har legat förtöjda i Minneberg. Några har ankrat vid Eolshäll.

Nu har båtar också lagt till vid Liljeholmens strand, nära Cementa.
 

Visa merVisa mindre