Anmälan. Avliden försvann i två veckor, nu anmäls vård- och omsorgsboende i Täby.

Avliden försvann efter miss på boende i Täby

Fördröjt dödsbevis och en kropp som fördes till fel destination, det gör att Ivo nu riktar kritik mot ett vård- och omsorgsboende i Täby.

  • Publicerad 10:56, 20 nov 2018

Personalen på Allegårdens vård- och omsorgsboende i Täby får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Det efter att de avvikit från rutiner på boendet i samband med att en person avlidit på hemmet.

Missen fick flera konsekvenser. För det blev dödsbeviset försenat i flera veckor. För det andra fördes den avlidnes kropp även till fel destination.

Detta ledde till att de anhöriga, tillsammans med begravningsbyrån, fick leta i två veckor innan de fick reda på var kroppen fanns.

Sett över rutiner

Ivo riktar nu främst kritik mot personalen som arbetade på boendet, eftersom de inte tillkallat en läkare som kunde utfärda ett dödsbevis vid händelsen. Ivo vet dock inte orsaken till att den avlidne inte transporterades till rätt plats.

Anmälaren menar att de närstående fått lida mer än de skulle och att det försenat begravningen.

Allegårdens verksamhetschef Annika Gunnestad menar att missen har skett då de var en inhyrd sjuksköterska som arbetade då det inträffade och att hen inte hade läst rutinerna, samt att det var en överlämning från natt till morgon.

– Vi hade rutiner redan redan då. Men det var en inhyrd sjuksköterska som inte kunde rutinerna, säger hon.

Att kroppen inte gick att hitta beror enligt Annika Gunnestad på att transporten inte låg på Allegårdens bord. Hon har efter det som inträffat pratat med de anhöriga till den avlidne.

– Jag har full förståelse för deras lidande och har varit i kontakt med dem för att hjälpa, säger hon.

Hur vet ni att detta inte kommer att hända igen?

– Vi har inga inhyrda sjuksköterskor längre utan timanställda som ofta arbetar här.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

M-toppen: "Det behövs en till ishall i Täby"

Nyheter "Det är viktigt att se över helheten" Flera isföreningar vittnar om för lite halltid i kommunen. De får medhåll av styrande politiker som vill se ett samarbete med föreningarna. "Som vi ser det saknas det en eller två ishallar i Täby",...måndag 17/12 17:00

Vallentuna klättrar i skolrankning

Nyheter (S) varnar för glädjebetyg Vallentuna går framåt i SKL:s skolrankning 2018, och klättrar 31 placeringar framåt jämfört med förra året. Samtidigt är lärartätheten fortsatt låg.måndag 17/12 15:30