UTSLÄPP. Bällstaån rinner genom bland annat Sundbyberg. Foto: Ulrica Andersson

Avloppsvatten i Bällstaån

Avloppsvatten har läckt ut i Bällstaån. Nu har Stockholm Vatten upptäckt några felkopplingar som kan ha bidragit till läckaget.

  • Publicerad 10:15, 8 okt 2017

Upptäckterna har skett som en del av ett systematiskt miljöförbättringsarbete. Det har hittills identifierats fyra felkopplingar som har gjorts inom fastigheter som resulterat i att avloppsvatten har runnit ut i Bällstaån.

Fastighetsägarna ska nu ha åtgärdat de interna felkopplingarna.

– Felkopplingarna har resulterat i att avloppsvatten anslutits där det bara ska rinna regnvatten, säger Jens Fagerberg, utredningsingenjör på Stockholm vatten och avfall, till Vi i Sundbyberg.

Det pågår fortfarande undersökningar om det skett felkopplingar på fler ställen. Stockholm Vatten och Avfall ansvarar bara för Stockholms stads del av Bällstaåns tillrinningsområde, så hur det ser ut i Sundbyberg vet inte Jens Fagerberg.

– Det vågar jag inte uttala mig om, säger han.

Upptäckten om felkopplingar ska ha gjorts efter att Stockholm Vatten och Avfall tagit prover och filmat inne i ledningssystemet. Stockholm Vatten och Avfall har även hällt färgämnen i toaletter för att se vart avloppsvattnet hamnar.

– Det är lite av ett detektivarbete, säger Jens Fagerberg.

Från Sundbybergs stads sida har de ännu inte hunnit sätta sig in i om kommunen påverkas.

– Jag ska försöka få tag på någon på Stockholm Vatten och Avfall. Men att det skulle vara något akut kan jag inte tänka mig, säger miljöchef Eva-Christina Arvidsson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Storskogens SK laddat för kvartsfinal

Nyheter Motståndarna inleder med en straffspark Storskogens SK spelar nu på söndag kvartsfinal i Stockholm Cup och vid vinst ställs kvartersklubben mot ett division 2-lag.fredag 27/3 16:24

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01
Stockholm Direkt