Nylada. Det pågår algblomning vid den kommunala badplatsen Nylada i Ekolsund. Foto: Fredrik Gustafsson

Avråder från allt bad vid det kommunala badet

Kommunen avråder från allt bad vid Nylada till vidare.

  • Publicerad 09:26, 13 aug 2020

För andra gången den här sommaren har Nylada badplats i Ekolsund drabbats av algblomning. Det gör att kommunen sedan den sjätte augusti avråder från allt bad vid badplatsen.

”Vi avråder dig från att bada då algblomning ofta är giftig. Småbarn och djur får lätt i sig vattnet och bör därför hållas borta från vattnet och strandkanten under algblomningen.” skriver kommunen på sin hemsida.

Man förtydligar också att vattnet kan vara giftigt även om algerna inte längre går att se.

Avrådan gäller tillsvidare.

Nylada är en av fyra kommunala badplatser i kommunen. Provtagningar av vattenkvalitén gjordes mellan den 7 och 10 juli på andra tre baden, Alstabadet, Bredsand och Koffsan. De proverna visade inte på någon pågående algblomning.

Inte heller på någon av de större privata badplatserna förekom det någon algblomning i början av veckan. Men det kan förändras snabbt.

Varje badsäsong gör kommunen tre planerade provtagningar av vattnet på kommunens allmänna badplatser. Proverna tar fem arbetsdagar att analysera, därför kan vattenstatusen hinna förändras under den tiden.

Vid kraftig algblomning syns oftast algerna som en blågrön trådig massa på vattenytan men det förekommer också röda, rödbruna, gulaktiga prick- eller trådformade alger.

Enköpingsbo misstänks för våldtäkt mot barn

Nyheter En 22-årig Enköpingsbo misstänks för att vid två tillfällen ha våldtagit ett barn. Ena gången på hotell i Enköping.tisdag 22/9 13:28