In charge. Molly Ploom och Josefin Frimodig, bartenders på Snottys sedan tre respektive fem år tillbaka, tar nu över och öppnar nya Yttons Bar. Foto: Sophie Stigfur

Avslöjar: De öppnar nytt i gamla Snottys

Musikbaren Snottys på Skånegatan har i många år hotats av stängning och har sedan i augusti varit igenbommad. Nu har krogens gamla bartenders och stamgäster köpt stället – och öppnar inom kort nya Yttons Bar.

  • Publicerad 20:00, 13 nov 2019

Ska väcka liv i det som sover i den här stan

– Det här har varit en musikbar i över 13 år, och så kommer det förbli i vår regi. Förr fanns så många ställen längs det här stråket med fokus på musik, nu är vi den enda. Det här kvarteret behöver oss.

Det säger Josefin Frimodig, bartender sedan fem år tillbaka på Snotty. Det är hon, tillsammans med kollegan Molly Ploom och en av Snottys stamgäster, som nu köpt loss lokalen.

– För oss som varit här länge har det känts asdeppigt att den här institutionen har varit på väg att försvinna. Någon kväll på fyllan sa vi "fan, man borde bara köpa stället". Och sen: "JA, fan, vi gör det!". När man vaknade nästa morgon var ju första tanken att det bara varit fyllesnack, men inom en kvart hade alla messat varandra och var fortfarande game, säger Josefin.

I augusti rök serveringstillståndet på Snotty med hänvisning till bolagets dåliga ekonomi, som enligt dåvarande ägaren Sten Tjäder gått åt i rättsprocesserna med hyresvärden. Sedan dess har det varit stängt.

Men inom ett par veckor öppnar nu alltså baren igen – nu under namnet Yttons Bar.

"Nytt blod"

Ingen av ägarna har erfarenhet av att driva krog, men har en tydlig vision om vad de vill åstadkomma.

– Vi vet hur man säljer öl och spelar bra musik. Vi vill ta vid där de tidigare ägarna slutade, bevara den hemtrevliga härliga stämningen och allt vi älskat med Snotty, men nu med nytt blod och vår prägel, säger Molly Ploom.

KLART: Nu öppnar nya Snotty i Hornstull

Fokus på Yttons Bar kommer vara musiken, med ökad bredd, säger Josefin.

– Vi vill ha frijazz-dj:s och konstmusik såväl som krautig postpunk och nördig neo-soul. Vi känner att stadens kulturinstitutioner är hotade och det är samhällsviktigt att det finns platser för kultur. Vi ska väcka liv i det som sover i den här staden.

Yttons Bar öppnar inom ett par veckor och kommer att ha öppet klockan 16-01 varje dag i veckan.

Ljudsystem ska avvärja klagande grannar

På grund av höga ljudnivåer som lett till klagande grannar, har hyresvärden Afa fastigheter velat vräka Snotty sedan 2015. När nyheten att Snotty hotades av stängning kom ut, möttes den av starka protester. Nära 3 600 underskrifter samlades in för att rädda musikbaren.

Ljudsystemet i Yttons Bar har en funktion som ser till att ljudet håller sig inom gränsvärdet.

Söderbaren Snotty blir nu Yttons Bar. Foto: Ylva Bergman