Skinnarviksberget. Här inne finns ett bergrum som Fortfifikationsverket just nu spränger i.

Avslöjar: Dolt bygge bakom mystiska smällar

Smällarna som hörts och känts på Söder i veckan har förbryllat både boende och polisen. Nu visar det sig att det rör sig om sprängningar inuti Skinnarviksberget.

  • Publicerad 08:53, 17 mar 2018

Under veckan har flera boende kring Yttersta Tvärgränd på Södermalm hört och skakats om av kraftiga smällar som ingen kunnat lokalisera. Men Åke Rangborg som bor i området gav inte upp jakten och hittade under en promenad på Söder Mälarstrand en ingång till vad han trodde var ett bergrum.

– De har borrat i tre veckor vilket varit mycket störande, sen kom smällen i tisdags. Jag satt vid min dator och kände vibrationer i fötterna. I onsdags kom en smäll till och den var ännu värre. Jag ville veta vad det handlade om, säger han.

Ny mystisk smäll på Södermalm

StockholmDirekt har tidigare i veckan kontaktat både polisen, Försvarsmakten och Trafikverket utan att någon kunnat berätta varifrån smällarna kommer. Men nu står det klart att sprängningarna kommer från ett renoveringsarbete i ett bergrum inuti Skinnaviksberget. Bergrummet ägs av Fortifikationsverket, som äger och förvaltar Sveriges försvarsfastigheter.

– Ja vi håller på med ett rivningsarbete för att sen göra i ordning en lokal som ska användas som lager, säger Greta Stridsman, kommunikatör på Fortifikationsverket.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Åke Rangborg tycker det är bra att det gjorts klart varifrån ljudet kommer men är irriterad över att Fortifikationsverket inte meddelat dem som bor i området om sprängningarna.

– Jag tycker att det är skrämmande av myndigheter att göra så här. Enligt lag måste man underrätta fastighetsägare om att man ska spränga, säger han.

Mystisk smäll skakade om kvarter på Söder

Fortifikationsverket menar att de från början bedömt att arbetet inte skulle påverka de boende. Men säger nu att de ska undersöka saken igen.

– Det är olyckligt att det blev så här. Vi har nu planerat att vi ska kontakta de boende innan vi spränger igen, säger Greta Stridsman.

Vad kommer att förvaras i lokalen?

– Det kan vi inte gå in på men det är ofarligt material, jag kan inte säga mer, säger hon.

Men Åke Rangborg menar att Stockholms stad och andra myndigheter borde informerat i tid och säger även att ljudet är för högt för att man ska tillåta att det fortsätter.

– Vi vill ha en ursäkt, men de har redan gjort bort sig. Jag tycker det är bedrövligt. Vi vill ha information och vi vill att det ska dämpas och att de inspekterar fastigheterna, säger han.

Arbetet i bergrummet kommer att fortsätta till vecka 22 och sedan återupptas i höst.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.