Rivs. Slitna Västertorpshallen får stå kvar i väntan på en ny anläggning men sen rivs huset. Foto: Kiki Beije

AVSLÖJAR: Här får Söderort ny simhall

Västertorp ska få en helt ny sim- och idrottshall. Och det gamla badhuset rivs. Efter år av velande ska staden nu vara redo att fatta det avgörande beslutet, uppger M-topp.

  • Publicerad 11:26, 1 feb 2019

Frågan om nedgångna Västertorps simhall ska rustas upp eller om en helt ny simhall ska byggas på andra sidan Personnevägen har varit en utdragen följetong.

I år har badets framtid debatterats och utretts, samtidigt som dagens hall har blivit allt mer sliten.

Kan ta fem år innan "nya" Västertorps simhall byggs

Nu ska staden vara redo att ta ett avgörande steg framåt. När exploateringsnämnden möts i februari ska politikerna klubba starten för en byggprocess som ska ge Västertorp en helt ny sim- och idrottshall. Det uppger Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden och i Älvsjö stadsdelsnämnd.

Ny hall i Mellanbergsparken

– Planen är att bygga en ny modern sim- och idrottshall i Mellanbergsparken och jag förordar att den ska ligga närmast motorvägen, där hallen kan fungera som en bullerbarriär mot parken. Läget gör det också möjligt att bygga en större hall vilket jag utgår ifrån att det blir. Det är för trångt idag, säger Johan Nilsson (M).

Under tiden som en ny hall byggs ska dagens badhus ha öppet som vanligt. Först när den nya anläggningen är klar ska Västertorpshallen rivas.

– Det är väldigt positivt att vi slipper ett avbrott under en renoveringstid, som skulle ha tagit ett par år. Dessutom kan det vara ett bra läge att bygga exempelvis bostäder på när den gamla hallen har rivits, säger Johan Nilsson (M).

Flera års planering

Det exploateringsnämnden formellt ska fatta ett beslut om är en markanvisning för en ny hall i Mellanbergsparken. Men flera år av arbete väntar innan bygget kan starta.

Bland annat måste detaljplanen för parken ändras, en process som väntas ta ett par år. Då avgörs också exakt var i parken som hallen placeras.

Planen är också att upphandla en extern aktör som vill bygga hallen och senare hyra ut eller driva den åt staden.