Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Avslöjar: Så många får gå från Kulturskolan

Planerna för hur Stockholm stads kulturliv ska bantas, fortsätter. Nu är det klart hur många tjänster som försvinner från Kulturskolans dans- och teaterscener.

  • Publicerad 18:51, 8 apr 2019

Kulturskolan ska omorganiseras för att möta den grönblåa politiska majoritetens minskade budget. 49 miljoner kronor ska sparas på kulturförvaltningen. Med den nya organisation, som förvaltningen drev igenom i fackliga förhandlingar i fredags, vill man hämta hem åtta av de miljonerna på just Kulturskolan.

Omorganisationen är rejäl och skolan ska struktureras i nio enheter, istället för som idag fem stycken. Det gör att antalet enhetschefer växer. Samtidigt ska personalstyrkan minska ute i verksamheten, som har 17 220 elever. Frivilliga avgångar och pensioner gör att man i slutändan hoppas spara in på tio till 15 lärartjänster. Men det blir också nedskärningar.

KLART: 90 tjänster skärs bort från Stockholms kulturliv

Främst berör de försvunna tjänsterna Kulturskolans teaterassistenter som i nuvarande verksamhet är ett 20-tal. Där ska sju stycken tjänster skäras bort: två tekniker plus fem kostymörer.

Exakt var i staden de försvinner rent geografiskt, är inte klart då den exakta organisationen inte är helt satt än. Det blir en LAS-fråga. De teaterassistenter som blir kvar kommer att omfördelas.

Den fackliga förhandlingen i fredags var den tredje och sista. Nu återstår möjliga centrala förhandlingar, om facken väljer att försöka ta det ett steg längre. Men i dagsläget står förvaltningens nya plan fast.

Facket: "Färre föreställningar"

På Lärarförbundet är Mats Gustafsson djupt bekymrad. Enligt honom kommer det här att få stora konsekvenser för de 5 300 av Kulturskolans elever som ägnar sig åt teater och dans.

– Det innebär en halvering av kostymörer. Man kommer inte att kunna sy upp kostymer till alla. Det blir till att prioritera. Hur det ska lösas, det vet ingen. Förvaltningen har sagt att lärare och föräldrar kanske kan gå in och ordna sånt, men det känns inte troligt, säger Gustafsson.

Med färre tekniker ser Gustafsson ett framtida säkerhetsproblem, då de även sköter underhåll av lokaler och kontrollerar säkerheten vid föreställningar.

– Undervisningen kommer väl att rulla på, men vi kommer inte att kunna göra ens i närheten av lika många dans- och teaterföreställningar som vi gör idag.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm