Stockholms Olympiastadion under OS 1912. Foto: Stockholmskällan

AVSLÖJAR: Stadion byggs om – av japaner

Från och med fredag 10 augusti så stängs Stockholms stadion av. Nu kan StockholmDirekt avslöja att den under en veckas tid ska användas som inspelningsplats för en japansk filminspelning.

  • Publicerad 10:35, 8 aug 2018

Det handlar om den japanska historiska miniserien "Idaten: Tokyo Olympic banashi" som delvis kommer att utspela sig på Stockholms stadion. Delar av handlingen tar nämligen plats under olympiaden i Stockholm 1912.

– Det är en jätteinspelning och vi ska bygga om hela stadion så att den ser ut som under OS 1912. Vad jag hört så kommer det vara upp emot 100 statister på plats. Arbetet börjar på fredag (10 augusti) och kommer pågå drygt en vecka, säger Johnny Costmar som är ansvarig för Stadion på Stockholms stad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Från svensk sida är det produktionsbolaget HeyFilms som deltar i arbetet med inspelningen. De vill dock inte prata med tidningen ännu men hälsar att man kan följa deras arbete på bolagets sociala medier.

Kopplingen mellan Japan och OS i Stockholm är inte något nytt påhitt. Länge fanns en levande myt om att en japansk löpare försvann i samband med maratonloppet under OS 1912. Men många år senare, på 1960-talet, uppdagades att löparen, som hette Shizo Kanaguri, helt enkelt hade brutit loppet och levde ett liv i Japan ovetandes om att han uppnått mytologisk status i Sverige.

Om det är denna historia som den japanska miniserien handlar om har tidningen inte lyckats fastställa men Shizo Kanaguri ingår åtminstone i rollistan.  

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.