"Vi har lämnat isen" säger stadsbyggnadsborggarådet om de pausade byggplanerna för Södra Skanstull. Foto: Karin Nilsson/

Avslöjar: Stor byggplan på Söder återupptas

Det skulle bli 750 bostäder, idrottshallar och upprustad strandpromenad. Men planerna som skulle blåsa liv i en ny stadsdel nedanför Skanstull har legat på is i 1,5 år. Tills nu.

  • Publicerad 11:08, 24 sep 2019

För 1,5 år sedan beslutade staden att pausa de stora byggplanerna för Södra Skanstull. Detta efter att Försvarsmakten stoppade bygget, eftersom de menar att det gamla tågspåret som löper genom området måste finnas kvar som en länk till Södersjukhuset i händelse av krig eller kris.

När StockholmDirekt för ett år sedan försökte få svar på om staden skulle rita om byggplanerna för att få till den nya stadsdelen ändå, var läget förvirrat. Staden sade sig vänta på "slutgiltigt besked". Men StockholmDirekt kunde avslöja att både Försvaret och Länsstyrelsen redan då gett ett slutgiltigt besked: spåret måste vara kvar.

Alla skyller på alla när stor byggplan vid Skanstull står still

Något som förvånade Christina Winberg, projektledare på exploateringskontoret, som sa att de skulle ta en ny dialog med Försvaret. Men sedan dess har ingenting hänt. Försvaret har fortfarande inte kontaktats av staden.

– Och vi kommer inte att ändra oss så länge det inte finns ett nytt papper med en ny plan att ta ställning till, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Visionen. Såhär såg arkitektplanerna för nya Södra Skanstull ut som kammade hem Sveriges Arkitekters planpris 2017. Skiss över den nya huvdugatan Diagonalen. Foto: illustration: White Arkitekter

Vy från Skansbron mot Södermalm. Skansbrogatan skulle bli stadsgata med breda cykelbanor och trottoarer. Den kantas av ny bebyggelse. Skanstullsbron till vänster i bilden. Foto: White arkitekter/Tegmark

Trots det meddelar stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) först att de fortfarande avvaktar nytt besked från totalförsvarsplaneringen innan de kan uttala sig. När vi förklarar att något sådant inte kommer att komma ber han att få återkomma.

Några dagar senare meddelar Joakim Larsson att ärendet nu är tillbaka på ritbordet. Han har har gett order till stadsbyggnadskontoret att sparka igång byggplanerna igen.

– Situationen kring Södra Skanstull har klarlagts nu tack vare att ni ställde frågan. Kontoret har fått i uppdrag att se över vad som är möjligt i den ursprungliga planen utifrån det givna läget. Det kan leda till att vi måste ta ett helomtag, men bostäder, idrott och en levande stadsdel ska det bli, sedan får vi se i vilken form vi får till det, säger Joakim Larsson (M).

Planerna ligger alltså inte längre på is?

– Nej, nu glider vi framåt. Vi har lämnat isen.

Vi skrev om detta missförstånd redan för ett år sedan. Varför har det dröjt så länge?

– Det är såklart olyckligt men när man väl lägger ett projekt på is så blir det inte högsta prioritet, det läggs åt sidan. Vi har många andra viktiga byggplaner i Stockholm som kräver sitt. Nu blir det jättespännande att se vad vi kan göra för att få till stånd utvecklingen av den här platsen som vi vill se.

Någon tidsprognos för när utredningen kan vara klar kan Joakim Larsson inte ge, men han tror att besked kommer att kunna ges under hösten.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Försvaret stoppar planerna på cykeltunnel vid Skanstull

Hanteringen av Södra Skanstull sågas

Södra Skanstull kan få 450 nya bostäder – så ser staden på koloniområdet

Trådgården positiva till stadens planer för Skanstull: "Vi vill växa med staden"

Stora frågetecken om biltunnel – Södra Skanstull kan krympa rejält

Nya planer för södra Skanstull

Notan än så länge: 30 miljoner kronor

Planprogrammet för Södra Skanstull fick Sveriges Arkitekters planpris 2017.

Här ingick bland annat cirka 750 lägenheter, 65 000 kvadratmeter för idrott, kontor och kultur, 22 000 kvadratmeter handel, 9 900 kvadratmeter hotell. Flera nya platser som Torget under bron, Strandparken, Badhustorget. Dessutom en utveckling av de befintliga momenten på platsen som Årstavikens strandpromenad, Hamntorget och Eriksdalslunden.

Utgifterna för programarbetet för Södra Skanstull har hittills kostat staden cirka 30 miljoner kronor.

Ny skyline. Skiss över nya Skanstull, sett från Södermalm. Foto: White arkitekter

Strandparken. Området intill Nyfiken gul skulle få ny lekplats, park och nya bryggor. Foto: Andersson Jönsson landskapsarkitekter AB