Det har upptäckts mögel i barnakutens lokaler på Nya Karolinska sjukhuset Solna. Foto: Mostphotos

Avslöjar: Svartmögel stänger rum på helt nya barnakuten på Nya Karolinska

Svartmögel har upptäckts på barnakuten på Nya Karolinska sjukhuset under en rutinbesiktning. "Det är anmärkningsvärt och mycket irriterande", säger Ylva Höghielm, områdeschef på barnakuten.

  • Publicerad 11:15, 7 nov 2019

Anmärkningsvärt och mycket irriterande

Det var vid en besiktning med kamera i mitten av oktober som spår av mögel upptäcktes i ett avloppsrör på barnakuten i Nya Karolinska i Solna.

Det troliga är att ett par skruvar har dragits in för långt i ett vatten- eller avloppsrör.

– Vi vidtog genast åtgärder och har stängt samt plastat in rummet. Det måste vara helt avspärrat så det här inte kommer ut i luften, säger Ylva Höghielm.

Problemen på Nya Karolinska – en snabbgenomgång

Kan spridas via luften

Rummet är ett patientrum som har använts i samband med undersökningar. Mätningar visar inga spår av mögel i luften och inga patienter ska ha kommit i kontakt med svartmöglet. Det är först när man öppnar upp väggen i samband med saneringen som de giftiga gaserna kan spridas via luften.

Flera veckor kvar av sanering

Ylva Höghielm tycker trots det att det är anmärkningsvärt att lokalerna har mögelskador.

– Vi har varit här sedan 2016 och lokalerna är helt nya. Så visst känns det underligt att det här kan hända. Det här borde ha besiktigats innan vi flyttade in, säger hon.

Saneringen ska vara klar i slutet av november. Verksamheten påverkas enligt Ylva Höghielm inte av att patientrummet tvingas vara stängt under mögelsaneringen.

Bilder från Peters park vållar mögelskräck