Granskas. Efter att på eget bevåg ha godkänt inköp av presentcheckar, kurs, halkskydd, festarrangemang och konsulttjänster ska Vallentunas revisorer titta på ärendet. Foto: Rolf Andersson

AVSLÖJAR: Toppolitiker i Vallentuna granskas av kommunens revisorer

Socialnämndens ordförande i Vallentuna, Björn Furugren Beselin (C), granskas efter flera beslut under hösten som kostat skattebetalarna en kvarts miljon kronor. Bland annat har han anlitat en partikamrat utan att gå via arbetsutskottet.

  • Publicerad 12:56, 17 feb 2017

Under hösten har socialnämndens ordförande, Björn Furugren Beselin (C), tagit flera beslut som nu ska granskas. Frågan är om han verkligen hade rätt att ta besluten själv. Det rör, förutom ärendet om halkskydd som nu prövas av förvaltningsrätten och som vi skrev om tidigare i veckan, om flera andra beslut tagna under 2016.

Läs mer: Köpte 50 par broddar till de äldre - nu anmäls kommunens politiker

Han tog på eget bevåg beslut om en personalfest för 240 personer i hans nämnd och socialförvaltningens tjänstemän. Festen kostade skattebetalarna 132 000 kronor. Han hänvisade den gången till regeln i delegationsordningen om att det var ett brådskande ärende.

Han beslutade också att anlitat en partikamrat som konsult för 40 000 kronor och presentcheckar på ett bageri för 12 500 kronor. Utöver detta har han beviljat sig själv en kurs för 6 000 kronor.

Lämnat över allt

Kommundirektör Victor Kilén bekräftar att en granskning av socialnämndens ordförande startat.

– Ja, jag och kommunstyrelsens ordförande, Parisa Liljestrand, har bett revisorerna att granska detta, säger han.

Kommunalrådet Parisa Liljestrand (M):

– Vi har lämnat över allting till revisorerna för granskning och nu är det upp till dem att bedöma vad som har hänt. Jag har tidigare inte varit med om att vi har begärt att de ska granska någon, och jag vet inte ens om detta har hänt i Vallentuna tidigare.

"Bra att det granskas"

Björn Furugren Beselin välkomnar en utredning om besluten som tagits under hösten.

– Jag kan inte se att jag har gjort något formellt fel. Visst, beslutet om konsulten som dessutom är partikamrat skulle ha tagits av arbetsutskottet och protokollförts där. Det är bra att detta granskas. Om revisorerna kommer fram till att det är allvarliga brister hos mig får jag ta konsekvenserna av detta.

Björn berättar att han kämpat för att besluten ska gå rätt till. Att partikamraten anlitades handlar just om att man upplevde att delegationsordningen inte var tydlig.

– Den tidigare delegationsordningen innehöll många felaktigheter. Vi upptäckte detta under hösten 2015. Jag har pratat med både vice ordförande och nämndsekreterare om detta.

Inte informerad

Politiska motståndare ser på granskningen som ett bekymmer för den lokala politiken.

– Björn Furugren Beselin är en erfaren politiker som har tagit fina personalvårdande initiativ i socialförvaltningen. Det är synd om han i sin iver inte har iakttagit de gällande reglerna, nonchalerat den demokratiska processen eller inte följt delegationsordningen. Påståendet om en pågående utredning kring detta har varken kommunalrådet Parisa Liljestrand eller kommundirektören Victor Kilén informerat mig om, säger oppositionsrådet Jaana Tilles (S).

Fullmäktigeledamoten Jerri Bergström (S) som nyligen ville få inköpen av halkskydden laglighetsprövat av förvaltningsrätten blir inte förvånad.

– Misstag gör man bara två gånger, första och sista gången. Fler gånger än så är ett kroniskt problem.

Det är oklart när kommunens revisionsgranskning är klar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så mycket kostar det att spela fotboll i Norrort

Nyheter Upp till 11500 kronor Kanske växer fotbollsintresset bland barn och ungdomar nu i VM-tider. Här har vi jämfört vad det kostar att spela för de allra yngsta och vad det krävs för att börja spela när barn närmar sig tonåren.onsdag 20/6 14:57

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58