Höjdare. Den lilla grisen på Fredsborgsgatan har blivit en omtyckt lokalkändis på kajen. Foto: Linda Gren

AVSLÖJAR: "Vi hängde upp grisen vid Liljeholmskajen"

I snart tio år har den flygande grisen gäckat Liljeholmskajens invånare. Vem har hängt upp den, hur och varför? Nu berättar paret bakom grisen om den fula presenten som blev en älskad lokalkändis.

  • Publicerad 11:14, 17 jan 2020

Den lilla plastgrisen har länge spridit glädje på Fredsborgsgatan på Liljeholmskajen, där den hänger högt upp i luften i ett snöre från en av lyktstolparna.

Många har tittat upp mot den rosa leksaken och ställt sig frågan hur den hamnade där. I den lokala facebookgruppen har det länge spekulerats om den lilla grisens öde, som också blivit lokaltidningskändis i SöderortDirekt.

Mystiska grisen som älskas av ALLA

Landmärke på kajen

Nu får några av frågorna svar, sen Snöret Lindén avslöjat att det är hon och hennes sambo som har hängt upp den.

– Det var rätt snart efter det att vi flyttat in på kajen. Det var 2011 eller 2012. En person som bott hos oss lämnade en pipgris till oss som var rätt ful som vi inte visste vad vi skulle göra med, säger Snöret Lindén.

Grisen har dinglat precis utanför parets fönster men exakt hur den har kommit upp i lyktstolpen tänker inte Snöret Lindén berätta. Det får nyfikna själva lista ut.

Klart är att den lilla grymtaren har hunnit bli ett älskat inslag i stadsdelen.

– När jag varit nere på gatan eller haft fönstret öppet har jag hört barn skrika “gjiiiisen” när de passerat. För oss har den varit en bra hållpunkt när folk kommer på besökt och undrar var vi bor. Då har jag kunnat svara att “det är porten med den flygande grisen”, säger Snöret Lindén.

Grisens framtid oviss

När den har blivit gammal och trasig eller blåst ner har en ny gris hängts upp. Den som nu flyger över gatan är den tredje eller fjärde i ordningen.

Att paret bakom grisen, som varit anonyma och valt att ligga lågt i alla år, nu träder fram beror på att de i dagarna flyttar från kajen. Frågan är om någon tar över stafettpinnen och fortsätter vårda grisarvet.

– Vi avslöjar hemligen för nästkommande hyresgäst. Vi får se om den personen vill fortsätta. Det vore roligt om den lever kvar, säger Snöret Lindén.