Avtal klart om järnvägsspåren

Spår i ytläge på sträckan mellan Hedvigdalsvägen och Nybodagatan, därefter intunnlad järnväg fram till Frösundaleden och sedan spår nedsänkta i tråg genom Solna Business Park. Så ser avtalet mellan Trafikverket och Solna stad om Mälarbanans utbyggnad ut.

  • Publicerad 01:15, 7 aug 2018

Kommunstyrelsen tar beslut om avtalet på sitt första sammanträde efter sommaren den 13 augusti. Därefter behandlas det i kommunfullmäktige den 27 augusti.

Kommunstyrelsen kommer också uppdra åt byggnadsnämnden att påbörja detaljplanearbete för bebyggelse på den intunnlade delen av järnvägen och i området intill den breddade Mälarbanan. Säkerhetsavståndet ovanför tunneltaket ska i så fall vara fem meter.

Solna stad betalar 600 miljoner kronor för den merkostnad som intunnlingen och en ny station i Huvudsta medför. Ett utlägg som man hoppas få tillbaka genom medfinansiering från externa aktörer som exempelvis fastighetsägare.

”Förutsättningarna är goda”, skriver förvaltningen om medfinansieringen i den tjänsteskrivelse som ska ligga till grund för politikernas beslut.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Solna

100 nya lägenheter i Råsunda

Nyheter Stort byggprojekt ska påbörjas i Solna Byggbolaget Serneke har i dagarna skrivit avtal med Wåhlin Fastigheter om projektet Bellona i Råsunda. I den stora entreprenaden ingår 100 nya lägenheter och 70 befintliga som ska renoveras.fredag 15/2 13:02

Namninsamling för att rädda Bergshamraskolan

Nyheter "Det är viktigt med en lokal skola" Bergshamraskolans högstadium ska läggas ner. Men varken elever eller föräldrar tänker ge sig så lätt. Nu har de startat en namninsamling för att rädda högstadiet.fredag 15/2 13:01

Populäraste böckerna i Solna 2018

Nyheter Pleijels roman lockade Solnaborna till läsning Totalt lånade Solnaborna 246 187 böcker från biblioteken 2018. Tre kvinnliga författare toppar listan för mest utlånde böcker för vuxna.fredag 15/2 9:00