18-årige Axel Danielson har startat sitt eget glasshak på Götgatan 11. Foto: Elina Lundberg

Axel, 18, startade egen glassbar – två veckor efter studenten

För två veckor sen tog han studenten. Nu driver 18-årige Axel Danielson sitt eget glasshak i Götgatsbacken. Grannarna hejar på sin unge konkurrent: ”Hoppas du säljer jäkligt mycket glass”.

  • Publicerad 19:30, 27 jun 2017

Han har aldrig drivit eget, har ingen erfarenhet av restaurangbranschen och är bara 18 år. Men det hindrade inte Axel Danielson från att fixa ett sommarjobb på egen hand – i sitt eget glassfik.

För drygt en månad sen fick han frågan från en bekant om han ville ta över hyreskontraktet på Götgatan 11, där Espressino legat tidigare. Trots att han hade fullt upp med skolan inför studenten tackade han ja. Nu står han bakom disken i sin nyöppnade pop up-glassbar som han ska driva över sommaren.

– Det var väldigt spontant. Jag hade inte så mycket att göra i sommar och glass är enkelt, säger Axel Danielson.

Söderbröder öppnar glassbaren King Scoopa i Hornstull

Fått stöd i kvarteret

Han tog hjälp av sina kompisar och testade glass runt om i Stockholm för att välja leverantör. Valet landade på Nonnas Gelato som har en kiosk på Norr Mälarstrand.

De senaste veckorna har de fixat lokalen och i onsdags öppnades Flavor Wave.

– ”Bra vågat” och ”lycka till” är det vanligaste folk säger. Butikerna runt omkring har kommit förbi och gett mig tips. Det är sjyst här. ”Hoppas du säljer jäkligt mycket glass” och sånt har de sagt, säger Axel Danielson.

Tio timmarspass – sju dagar i veckan

Han ska stå själv i butiken, sju dagar i veckan, nästan hela sommaren. En veckas semester är inplanerad men annars är det jobb, jobb och mer jobb.

– Jag är här tio timmar om dagen men det är kul och jag lär mig extremt mycket, om allt från tillstånd till bokföring, säger Axel Danielson.

Han gillar läget i Götgatsbacken men konstaterar att han inte är ensam om att kränga glass på gågatan. Magnum har öppnat en butik på andra sidan gatan och närmre Medis ligger Stikki Nikki. Starten har varit tuff, med en folktom midsommarhelg och många skurar.

– Jag hoppas att det ska gå bättre än nu. Det gäller att få in folk i lokalen så nu har snickrat ihop ett par skyltar som ser ut som glassar och satt upp på uteserveringen så att jag ska synas. Jag är ju helt nyöppnad här, säger han.

QUIZ: Stockholmare, vad kan du om stans olika glassar?

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.