Ay, caramba! Årets semmelbomb är nachosemlan

Brace yourself: semmlor is coming. Och årets hajpade experimentet är en fusion av pursvenska gräddtraditioner och det mexikanska köket, signerad kändiskonditor Roy Fares. Redaktionens semmelhatare Röstlund har testat den.

  • Publicerad 17:09, 5 jan 2018

Tiderna blir allt bistrare för oss semmelskeptiker. Numera väntar ingen till fettisdagen i februari med att frossa i deg, grädde och mandelmassa. Nej, semmlorna börjar rulla in i munnar och media så fort som julgransbelysningen släckts.

Hur många semlor tål Sverige? Ja, svaret på den frågan är tydligen: exakt hur många som helst. Folk har inte ens vett att hålla tyst om sitt missbruk, utan det ska paraderas utan pardon i alla sociala sammanhang.

Och semmelsituationen blir allt extremare, då konditorer numera tävlar om att komma på allt konstigare bakverk för säsongen. På senare år har vi hemsökts av bland andra munksemlan, nutellasemlan, prinsessemlan, chockladsemlan och wrapsemlan. 2018 heter nykomlingen nachosemla, och är ett hopkok av kändiskonditorn Roy Fares, som i månader tragglat med att få till en kombination av det svenska folkhemmet och det mexikanska köket.

Nachosemlan har redan börjat säljas, trots att fettisdagen är avlägsen, och ett redigt hallabaloo kring den har vevats igång. Bland annat har Camilla Läckberg utnämnt konditor Fares till "ett geni" och en nyhetssajt har livesänt provsmakning av hans kreation.

Carl Jan rasar mot nya "semlan": "Utrota med DDT"

Roy Farez släpper årets semmelbomb: nachosemla. Reporter Röstlund, som hatar semlor, testade. Foto: Sacharias Källdén

– Det känns som att jag har släppt en bomb, kommenterar Roy Fares den mediala uppståndelsen kring nachosemlan när StockholmDirekt dyker in på hans kafé för ett provdipp.

För doppa, det ska du. De trekantiga nachochipsen är gjorda på samma ingredienser som den klassiskt blågula bullen, och används för att skopa upp grädde och mandelmassa rakt in i ditt lilla kakhål.

Roy Fares förklarar att idén kom från viljan att förena en helig svensk tradition, taco innan fredagsmys, med en annan, semlan. Voilà: nachosemlan är född!

Se veteranerna testa alla nya konstiga semlor

Löjligt med en allt mer eskalerande semmelupprustning varje år? Nja, snarare innovativt, tycker han. Knasig kombination? Kanske. Men:

– Semlan är rätt knasig som den är i sin ursprungsform.

Och där kan jag och Roy Fares enas. Vad jag tyckte om nachosemlan? Se filmen här ovanför.

Här öppnar prisade kändisbagarna konditori ihop

Nachosemlan.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.