TAGGADE. Patrick "Baba" Murray och pappa Jan Murray ska snart slå upp portarna för restaurangen Babajan på Södermalm igen. Foto: Sophie Stigfur

Babajan tillbaka efter översvämningen

Efter vatteninfernot som sabbade hela lokalen är restaurang Babajan äntligen tillbaka efter den segdragna renoveringen.

  • Publicerad 20:00, 1 okt 2018

Det var den 23 februari som elementledningarna i kökstaket och i golvet i diskrummet exploderade på restaurangen Babajan på Katarina Bangata. Tusentals liter forsade ut och förstörde allt i dess väg; mat, maskiner och golv, för att sedan fortsätta rinna ner i källaren. "Ett galet inferno", enligt ägaren Patrick "Baba" Murray, som fick större konsekvenser än han kunnat ana.

– Det var ett skyfall av regn som bara ökade i intensitet, förmodligen var det en köldknäpp som gjorde att ledningarna frös sönder. Första prognosen var att vi skulle kunna öppna igen efter en månad, nu har det gått sju månader och vi börjar äntligen se ljuset i tunneln.

Gäris med full koll på bärs

Namnet på restaurangen är en sammansättning av kocken pappa Jans namn, och Baba – det indiska namn som Patrick fick när han hängde på Goa på 80-talet. Förr drev de restaurangen ihop, men nu har pappa Jan blivit Babas “bitch” istället säger han och skrattar.

Den spjuveraktiga duon garvar ungefär lika mycket som de pratar. Visst har det varit tufft under året, när någon del av renoveringen väl blivit klar har ett nytt problem hittats. Men de har inte låtit sig knäckas.

– Det har varit sjukt frustrerande att vara ofrivilligt arbetsbefriad. Men vi har hängt på Öland på en gård under tiden, där går det inte åt mycket pengar för att leva. Jag är ganska lat och har mest blickat ut över vidderna medan farsan huggit ved, säger Baba.

Reaktionerna kring Babajans öde har varit rörande berättar duon. Överallt möter de stammisar som undrar när de ska öppna igen. På såväl festivalen Öland Roots där de “bor i tält och leker ungdomar” ibland som på sin årliga get-away-resa tillsammans, som senast gick till Barcelona.

Han öppnar ostkrog i SoFo

Förhoppningen är nu att kunna öppna igen 14 oktober. Och stammisarna kommer känna igen sig försäkrar de tu, hantverksöl och modern streetfood med särskild passion för det veganska och vegetariska kommer att bestå. Men en del nyheter blir det, som en ny personalstab med ny köksmästare och restaurangchef exempelvis. Och så har Baba byggt en liten övervåning som kommer fungera som VIP-lounge och dj-bås.

– Jag ser fram emot att göra det jag gillar bäst, laga mat, säger Jan Murray kort och gott.

Sonen instämmer.

– Jag gillar ju att jobba, pulsen, att stå och hacka lök. Och så gillar jag kalas, det kan man inte sticka under stolen med. Här får vi båda delarna.

Mikrobryggerierna ökar i Stockholm