Ingen boom. Ameli Norling, enhetschef på kunskapsstyrning och stöd på Region Stockholm, menar att corona till och med kan leda till färre nyfödda. Foto: Anna Molander/Mostphotos

Babyboom på grund av corona verkar utebli

I april ökade antalet nya inskrivna gravida i Region Stockholm med 11 procent jämfört med samma månad 2019. Är det en coronaeffekt då fler par arbetat hemifrån? Vi låter Ameli Norling på sjukvårdsförvaltningen reda ut läget.

  • Publicerad 07:30, 17 jul 2020

Framtidsspaningarna har varit många under våren. Kommer krisen leda till att svenskarna blir ett mindre kramigt folk? Kommer vi stå ännu längre ifrån varandra när vi väntar på bussen? Eller kommer det kanske komma en boom av coronabebisar om nio månader på grund av att hemmajobbande par fått lite mer tid med varandra?

Den senare frågan kan vi nu försöka svara på:

Vid en första anblick ser det ut som att hemmajobbandet faktiskt hade en effekt. I april ökade antalet nya inskrivna inom mödravården med 11 procent jämfört med samma period 2019. Men å andra sidan hade antalet inskrivna gått ner i februari och gick ner igen nu i maj.

– Så vi förväntar oss inte direkt någon jättecoronaeffekt, säger Ameli Norling, enhetschef på kunskapsstyrning och stöd på Region Stockholm.

Fler gravida än i fjol

Sett över hela första halvåret ser vi också en ökning av antalet nya gravida inskrivna i regionen, från 15 074 förra året till 15 358 i år.

Men det behöver inte vara en coronaeffekt påpekar Ameli Norling. Det finns många saker som påverkar barnafödandet.

– En tvåprocentig ökning av antalet inskrivna är ingenting som gör oss oroliga för kapaciteten. Det är i linje med förlossningsprognosen, säger hon.

Faktum är att det de senaste åren har fötts färre barn i Region Stockholm än vad experterna har förutspått. Snarare än att öka har barnafödandet minskat. Ameli Norling och hennes kollegor har förväntat sig att den utvecklingen kommer brytas och att barnafödandet återigen börjar öka.

Färre barn i ekonomisk kris

Men coronakrisen kan snarare få motsatt effekt påpekar hon.

– Vi vet att fruktsamheten sjunker i samband med ekonomisk nedgång. Och det vi har kunnat se är att våld i hemmet har ökat under den här tiden när folk har varit instängda i större utsträckning. Det stämmer ju inte med tanken att corona skulle öka barnafödandet, säger Ameli Norling.

Alltså: Någon babyboom verkar det inte bli, i alla fall inte i Stockholm. Snarare är det troligt att antalet nyfödda minskar om ekonomin fortsätter vara skakig.

Två procent fler gravida

Antal nya inskrivna inom mödravården i Region Stockholm (förändring jämfört med samma period 2019).

Mars: 2 617 (+7 procent)

April: 2 461 (+11 procent)

Maj: 2 292 (-9 procent)

Totalt januari–juni: 15 358 (+2 procent)

Visa merVisa mindre