Foto: Pxhere, Sacharias Källdén

Backsippor stulna från centrala Vallentuna

Tomma gropar är allt som finns kvar efter backsipporna som blommade bakom Mörby gård. Att gräva upp de fridlysta blommorna är brottsligt och kan resultera i stränga straff.

  • Publicerad 14:55, 17 apr 2020

Det här är ju bara sabotage.

De fridlysta backsipporna brukar växa på fältet mellan Mörby gård och Rosendalsskolan – men inte nu längre. Detta upptäckte Hammarbacksbon Kerstin Carrwik när hon skulle ta en promenad för att beundra de färgstarka blommorna. 

– Det var bara tomma svarta hål där blommorna brukar stå, det är någon som har grävt upp alltihop. De var så fina, men nu är det färdigt med det, säger hon. 

Hon var ute med en väninna på promenad när de upptäckte hålen. De har tidigare beundrat årets blommande backsippor, så det är tydligt att de har försvunnit efter att blomningen börjat. 

– De var så sällsynta tidigare och hade tagit sig jättefint, så ska det komma några och förstöra, säger hon. 

Förbjudet att gräva upp

Backsippan är fridlyst i hela landet och det är förbjudet att både plocka, skada och gräva upp plantan, eller dess frön. Johan Carselind, gatu- och parkchef på Vallentuna kommun, försäkrar att det inte är kommunen som ligger bakom grävningen. 

– Det är ett jäkla sätt. Det är lite svårt att säga vad som är fastighetsmark eller kommunmark, men det är egentligen oväsentligt för man får inte gräva upp fridlysta växter var de än växer. Vi gräver inte upp något som är fridlyst, säger han. 

De förökar sig långsamt och populationen har minskat de senaste åren. Backsippan förekommer i de mellersta och södra delarna av Sverige, och är beroende av öppna, gärna avbetade ytor att gro på, enligt Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet. 

– Backsippan är en art som är vacker, så det finns en risk att den plockas. Den har fridlysts just för kombinationen att de är både ovanliga och vackra, säger han. 

Kan finnas räddning

Det är oklart om det finns hopp för blomsterbeståndet att ta sig. Allt beror på hur mycket som har grävts bort. 

– Däremot kan det finnas frön i marken och då har man chans att få tillbaka backsippan, säger Didrik Vanhoenacker. 

Fängelsestraff

Att störa fridlysta blommor är ett brott enligt miljöbalken, som går under artskyddsförordningen. Artskyddsbrott har både böter och fängelsestraff i högst två år i straffskalan, även om det i praktiken är svårt att hitta gärningspersonerna.

Kerstin Carrwik och hennes väninna har polisanmält händelsen, men man kan också anmäla det till länsstyrelsen som därefter utreder brottet enligt miljöbalken. 

– Det här är ju bara sabotage. Nu är de borta, allihop på en gång, säger Kerstin Carrwik.

Vanlig backsippa

Backsippan blommar vanligen i april och maj, och förekommer i södra och mellersta delarna av Sverige.

Det är förbjudet att plocka, gräva upp eller på annat sätt ta bort eller skada exemplar av växten, samt att ta bort eller skada frön.

Den är rödlistad som sårbar sedan 2015, enligt Naturvårdsverket.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt