ETTA THS Life's a beach. Dusanka, Matteo och Nibor Rajfelt matar två kanadagäss som hänger på den nya sandstranden. Foto: Sacharias Källdén

Bad i Nackareservatet fräschas upp

Cirka 80 ton sand har lagts ut på badplatsen vid Söderbysjön. Nu är ambitionen att den ska bli ett så kallat officiellt strandbad.

  • Publicerad 10:05, 29 maj 2019

Söderbysjöns populära badplats i Nackareservatet har fått sig ett lyft lagom till att sommaren närmar sig. Dryga 80 ton sand har lagts ut på stranden och provisoriska toaletter har kommit på plats.

Bagisborna Dusanka, Matteo och Nibor Rajfelt spenderar fredagseftermiddagen vid stranden och matar två kanadagäss som också hittat hem på den nya sanden.

– Det ser bättre ut nu, säger Dusanka Rajfelt och får medhåll av Nibor:

– Bor man i Bagarmossen så är det här den närmaste badplatsen. Vi är här ganska ofta så det är bra att man fräschar upp, säger han.

Nackareservatets tillsynsman Arne Selander menar att det var på tiden då strandens behov av ny sand funnits i ett minst ett par år. Nu är ambitionen att den ska hamna på listan över staden så kallade officiella badplatser, vilket man kan se det här som ett första steg emot.

Först krävs dock grönt ljus för badvattnets kvalitet.

– Man kommer att göra tre vattenprover nu i sommar och sedan tre till kommande säsong, säger Arne Selander som har gott hopp om att vattnet ska ha de värden som krävs för att uppnå officiell status.

Söderbysjöns nya sandstrand. Foto: Sacharias Källdén

Stockholms officiella strandbad

I Stockholms stad finns 31 officiella strandbad. Stadsdelarna ansvarar för drift och underhåll av dessa bad medan miljöförvaltningen sköter provtagningen av badvattnet.