Slutåkt. Badbussarna kommer inte rulla i sommar. Foto: Karin Nilsson

Badbussarna dras in nästa sommar

Varje sommar i 12 års tid har barn i utsatta områden fått åka ut i skärgården för att bada och vara med på aktiviteter. Nu dras badbussarna in.

  • Publicerad 19:30, 12 dec 2019

De populära badbussarna, som har kört barn och unga mellan 10 och 17 år ut till Gålö i Stockholms skärgård varje sommar i 12 års tid, slutar rulla nästa år. Den styrande majoriteten i Enskede-Årsta-Vantör vill lägga pengarna på annat.

Bussarna har varit gratis och kört måndag till torsdag under sex veckor varje sommar. De hämtar upp i Östberga, Hagsätra, Rågsved, Högdalen och Dalen och syftet är att ge barnen en chans att komma ut i skärgården, framförallt de som inte har möjlighet att åka från stan.

Men nu tas de bort.

– Istället för att erbjuda badbussar i sommar kommer vi stärka upp arbetet med aktiviteter mer lokalt, till exempel i samband med sommartorg i Rågsved och Östberga. Många i målgruppen vill dessutom inte skicka sina barn till en badplats, det kan handla om barn och ungdomarna inte är simkunniga. Därför anser vi att de 1,5 miljoner som badbussarna kostar för några veckor på sommaren gör mer nytta mer lokalt, säger Gustav Johansson, (M), ordförande i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd.

Kersti Tagesson, ansvarig tjänsteman för badbussarna, säger att de har ”en massa andra aktiviteter på hemmaplan som har fler besökare än badbussarna” och att de eventuellt kan öka på dem istället.

Först till kvarn när badbussarna rullar från Söderort

Barnfamiljer inte längre välkomna på badbussarna