Ny simhall. Den nya simhallen har en vattendelare bland Täbys politiker. Foto: Norconsult

Badhuset överklagat av socialdemokrat

I förra månaden strök kommunstyrelsen rutschkanorna i Täbys planerade simhall då de var för dyra - och nu överklagar socialdemokraternas Camilla Henricsson Bajas (S) beslutet till Förvaltningsrätten.

  • Publicerad 16:50, 6 apr 2020

"Tror de hade ökat attraktionskraften ganska mycket"

I början av mars fattade kommunstyrelsen i Täby ett antagandebeslut om den nya simhallen, vilket innebär att leverantören av simhallen är bestämd. I samband med det beslutade också kommunstyrelsen att slopa de tidigare planerade rutschkanorna på badhusets utsida. Anledningen till beslutet var att de anses bli för dyra.

– Det viktiga är att vi har ett badhus där man kan lära sig simma, det ska inte vara ett vattenpalats, säger Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Beslutet överklagas

Redan då ställde sig Socialdemokraterna kritiska till beslutet och i veckan överklagade Camilla Henricsson Bajas (S), ledamot i kultur- och fritidsnämnden, beslutet till Förvaltningsrätten.

Enligt henne borde kommunstyrelsen inte ha fattat beslutet utan tagit frågan vidare till kommunfullmäktige.

– Vi anser att det är kommunfullmäktige som har fattat beslutet och att det även ska vara kommunfullmäktige som beslutar om eventuella ändringar och tilläggsanslag, säger hon.

Enligt Camilla Henricsson Bajas kan beslutet leda till att färre personer kommer att besöka badhuset, när rutschkanorna inte längre finns med i planerna.

– Jag tror att de hade ökat attraktionskraften ganska mycket och jag har pratat med flera Täbybor som är besvikna över detta och de säger att de kommer åka till andra simhallar istället, säger hon.

Vill ha analys

Hon vill även se att man gör en konsekvensanalys, för att se hur ett badhus utan rutschkanor kan påverka intäkterna och antalet besökare.

– Eftersom det är en så långsiktig investering och den ska stå i många år så borde man ha tittat på konsekvenserna av att ta bort rutschkanorna, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) menar i sin tur att överklagan kan leda till att bygget drar ut på tiden och därför hoppas han att den dras tillbaka.

– Det kan drabba framtida simundervisning och föreningsliv negativt och riskerar att öka kostnaden för hela projektet, säger han.

Kommer attraktionskraften vara densamma?

– För badhuset gör det inte mycket i stort. Det finns även annan vattenlek. Man ska inte stirra sig blind på det man inte får, säger han.

Camilla Henricsson Bajas (S) tycker inte att överklagan är orsaken till någon eventuell försening.

– Att påstå att vi skulle vara orsak till att det blir förseningar och fördyringar är inte rättvist, Alliansen har haft över tio år på sig att färdigställa den nya simhallen, säger hon.

Inga rutschkanor. Nej, det blir inga rutschkanor på utsidan av badhuset- vilket socialdemokraterna nu överklagar. Foto: Norconsult

Nya Täbybadet

Budgeten ligger på 490 miljoner kronor.

Badhuset utrustas med en 50-meters bassäng med tio banor, varav åtta av dem kommer att användas för tävling. Badet kommer även att ha två multibassänger med höj- och sänkbar botten.

Vid bassängerna ska det byggas 192 fasta läktarplatser och 108 mobila läktarplatser.

Det nya badhuset på 10 500 kvadratmeter.

Det kommer att ligga vid Bergtorpsrondellen i Täby Park.

Cobab Sverige AB blir leverantör.

Tibblebadet som finns idag planeras att rivas.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt