Bagarmossen får nytt centrum för krishantering

Vänsterpartiet ut, gröna entreprenörer in. Så blir det när Bagisborna får en mötesplats för att lära sig hur man rullar med att samhället kollapsar om inte allt för länge.

  • Publicerad 14:42, 15 jan 2016

Det är Vänsterpartiets gamla lokal på Lillåvägen som ska förvandlas till en mötesplats för resiliens. Med resiliens menas hur bra ett samhälle kan återhämta sig och ställa om sig efter till exempel en kris eller en naturkatastrof.

Det handlar alltså om att medborgare ska kunna organisera sig själva, lära sig nya saker och anpassa sig efter att sociala och ekologiska system rubbats.

Drivande i projektet är Bagisbon Susanna Elfors. Hon hänvisar till Johan Rockström, professor i miljövetenskap vars sommarprat blev omtalat och superdelat, som inspiration.

– Han pratade om resiliens på en global nivå. Det jag vill göra är att ta ner det på en gräsrotsnivå i Bagarmossen, förmedla kunskap och bygga upp ett nätverk för hållbar stadsdelsutveckling. Du kan säga att det handlar om krishantering och samhällets utmaningar. Oljan tar slut – vad gör vi då? Vi har inga matlager eller skyddsrum heller längre. Sådana saker, säger Susanna Elfors.

Vill att bonde ska leverera mat

Lokalen, som Elfors säger ska bli mysig eftersom det är viktigt, öppnar i slutet av februari. Centrumet kommer först och främst att fungera som ett kontorshotell för "gröna entreprenörer". Kvällstid är det tänkt att det ska bli kurser, workshops, kafé och försäljning av olika prylar. Arkitekter är en målgrupp, så de kan lära sig att planera hållbara städer.

– Ett annat projekt jag vill få igång är en bonde som levererar förbeställda varor hit, som de närboende sedan kan komma och hämta.

Hon letar nu människor som vill hjälpa henne bygga upp det här centrumet. Hon har hittat två stycken gröna entreprenörer: en sysslar med gerillaslöjd, den andra med bland annat hållbara hantverk.

– Men vi behöver vara några stycken till för att det ska gå ihop.

Är du intresserad kan du kontakta Susanna Elfors på Susanna.elfors@sustopia.se.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms "billiga" hus

Nyheter ✓Hyran färdigförhandlad för första Stockholmshuset ✓Dennis Wedin (M): Inte tillräckligt bra De prispressade kommunala hyresrätter som byggs i så kallade Stockholmshus blir dyrare än utlovat, visar den förhandling som nyligen avslutats för ett nytt Stockholmshus i Rågsved.onsdag 12/12 20:00