Guld. Josefin Åhlfeldt äger Park bageri och konditori som vann SM-guld med sin Algotlimpa. Foto: Josefin Åhlfeldt/Stéphane Lombard

Bageri i Äppelviken tog SM-guld i brödbak

När SM i mathantverk avgjordes i Sandviken förra helgen stod det klart att det blev Park bageri och konditori i Äppelviken som tog hem segern med deras Algotlimpa.

  • Publicerad 16:49, 22 okt 2019

Hårt bröd, smaksatt bröd, tunnbröd och småkakor. Kategorierna var många när SM skulle avgöras i brödgrenen. Klart stod det att Josefin Åhlfeldts Park bageri och konditori på Västerled 4 blev mästare i kategorin surdegsbröd med kulturspannmål/lantsort.

– Det är superroligt, det var första gången vi ställer upp, säger Josefin Åhlfeldt.

Men vad är då kulturspannmål, eller lantsort som det också kallas? Jo, något riktigt gammalt.

– När vi började odla spannmål för 10 000 år sedan uppstod det förädlade grässorter. Dessa kultursorter flyttade från Mesopotamien vidare genom Europa för att till slut komma till Sverige. Sedan dess har de odlats i tusentals år, men slutade när den kommersiella odlingen tog vid och man började titta på avkastningen, berättar Josefin Åhlfeldt.

Men nu menar hon att det har fått sig ett uppsving igen. Kulturspannmål är definitionen av ekologiskt, eftersom man låter det växa fritt i jorden utan att yttre påverkningar. Spannmålet anpassar sig till jorden det lever i.

Det innebär också att den har en annan slags glutenstruktur än vanligt brödvete, och passar därför bra för de som är känsliga mot gluten menar Josefin Åhlfeldt.

"Viktigt att stärka bönderna"

Deras bidrag, Algotlimpan, är en fullkornslimpa gjord på kultursorten Algot. Det är en surdegslimpa som är fullkornsmald, och finns såklart att köpa på bageriet i Äppelviken.

– Vi har nära kontakt med både kvarnar och bönder, och det kommer hela tiden nya lantsorter. Vi tycker det är otroligt viktigt att vi stärker våra bönder eftersom de är en förutsättning för oss, säger Josefin Åhlfeldt.