Snart dags. Den 25 februari är det semmeldagen. Stor variation på semlorna finns att hämta i Danderyd. Foto: Mikael Andersson

Bageriet som bara satsar på klassisk semla

Får det lov att vara en semmelwrap, en chokladsemla eller en semmelmuffins? Nej tack, säger Grand Marché i Enebyberg som erbjuder en sorts semla: den vanliga vetesemlan.

  • Publicerad 15:16, 18 feb 2020

De senaste åren har antalet semmelsorter exploderat. Det syns hos de flesta konditorierna och bagerierna runt om i Danderyd.

Thelins konditori i Mörby centrum erbjuder till exempel wienersemla, chokladsemla och semmelmuffins (den sistnämnda bara på själva fettisdagen).

Hos Kardemumma vid Eneby torg finns exempelvis prinsessemla, semmelwrao och vaniljsemla.

Gateau Djursholm gör veganska semlor, och på beställning går det att byta ut mandelmassan mot vaniljkräm. Även laktosfritt finns.

Men ett bageri går emot strömmen. Det är relativt nyöppnade Grand Marché vid Enebyängen som erbjuder en enda sorts semla.

– Vi vill inte ha hallon- eller tryffelsemla, utan tror på en svensk klassisk semla. Det ska vara handvispad grädde och rikligt med kardemumma och mandelmassa, säger Gabriel Ask, delägare.

Han menar att det handlar inte om att inte prova nya bakverk.

– Vi gör 75 olika produkter i bageriet men när det kommer till semlan gör vi en klassisk. Sedan har vi sådant som croissant fylld med brownie, säger Gabriel Ask.

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00