"Bagis centrum skulle passa bra i en skräckfilm"

- Det är bara ett stort mörkt hål i centrum. Ljus bygger trygghet. Det säger Lena Kleingeld som för en kamp för att lysa upp Bagarmossens om kvällarna. Stadens ansvariga säger dock att det är gott nog.

  • Publicerad 13:36, 13 nov 2015

Kom hit och ställ er på torget

– Droppen kom när jag nyligen hade elektriker i min affär. De sa att det här är det mörkaste centrum de sett. Och att det skulle passa i en skräckfilm. Det vill jag inte höra om Bagarmossen! Så nu har jag startat Facebook-kampanjen "Lys upp Bagarmossen" för att öka pressen, säger Lena Kleingled.

Hon är en av de som driver butik vid den öppna ytan vid T-banan, och är aktiv i den lokala köpmannaföreningen. För tre år sedan började hon kontakta staden för att de ska eliminera den stora skumma ytan mellan butikshusen, platsen med bänkar och buskar.

– Handlarna här är eniga då det inte känns tryggt att gå härifrån med dagskassan om kvällarna, Jag hör samma från mina kunder. Vi vill ha ett levande område som kan nyttjas även efter kl. 16.

Staden: Alldeles tillräckligt ljust

Lena Kleingled tar åt sig äran för att Trafikkontoret nu pö om pö börjat ersätta de befintliga ljusarmaturerna med glober, som ger mer ljus. Ena sidan av den öppna ytan är bytt, den andra återstår. Det kompakta mörkret i mitten består dock.

Trafikkontorets belysningsingenjör Michael Bergman säger så här om dunkelheten:

– Det är alldeles tillräckligt ljust, vi har varit där och mätt. Det är inte alls dåligt på gångstråken och det är där som det räknas. I mån av tid byter vi nu till glober. Det upplevs som att det blir ljusare men egentligen är det samma styrka, förklarar han.

"Vi är inte nöjda"

Det är en förklaring som Lena Kleingeld inte ger mycket för.

– De kan säga vad de vill men vi som är här är inte nöjda. Det är otryggt. Jag utmanar någon ansvarig att komma hit en kväll och ställa sig på torget.

Läs även Skatepark svart som synden: "Grannarna klagar direkt om vi slår på lamporna"

Läs även Skarpnäcks skatepark blir tryggare om natten

Vad tycker du?

Är det för mörkt i Bagarmossens centrum? Kommentera här eller skriv till oss:

Mail: ths@direktpress.se

Facebook: Tidningen Hammarby/Skarpnäck

Twitter: @TidningeHS

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kraftig brand vid Björkhagens t-bana

Nyheter Försenar inte nya hissen Byggmaterialet brann upp och blockerade utgången vid Björkhagens t-bana, vilket fångade resenärer på perrongen. Polisen utreder det som mordbrand.måndag 21/5 10:45

SE FILMEN: Här sågas det populära konstverket i bitar

Nyheter Telefonplans populära konstverk Kamälgen är nu borta. I helgen sågades det itu och fraktades bort. Men lugn: Kamälgen kommer tillbaka.måndag 21/5 10:25