"Bagis centrum skulle passa bra i en skräckfilm"

- Det är bara ett stort mörkt hål i centrum. Ljus bygger trygghet. Det säger Lena Kleingeld som för en kamp för att lysa upp Bagarmossens om kvällarna. Stadens ansvariga säger dock att det är gott nog.

  • Publicerad 13:36, 13 nov 2015

Kom hit och ställ er på torget

– Droppen kom när jag nyligen hade elektriker i min affär. De sa att det här är det mörkaste centrum de sett. Och att det skulle passa i en skräckfilm. Det vill jag inte höra om Bagarmossen! Så nu har jag startat Facebook-kampanjen "Lys upp Bagarmossen" för att öka pressen, säger Lena Kleingled.

Hon är en av de som driver butik vid den öppna ytan vid T-banan, och är aktiv i den lokala köpmannaföreningen. För tre år sedan började hon kontakta staden för att de ska eliminera den stora skumma ytan mellan butikshusen, platsen med bänkar och buskar.

– Handlarna här är eniga då det inte känns tryggt att gå härifrån med dagskassan om kvällarna, Jag hör samma från mina kunder. Vi vill ha ett levande område som kan nyttjas även efter kl. 16.

Staden: Alldeles tillräckligt ljust

Lena Kleingled tar åt sig äran för att Trafikkontoret nu pö om pö börjat ersätta de befintliga ljusarmaturerna med glober, som ger mer ljus. Ena sidan av den öppna ytan är bytt, den andra återstår. Det kompakta mörkret i mitten består dock.

Trafikkontorets belysningsingenjör Michael Bergman säger så här om dunkelheten:

– Det är alldeles tillräckligt ljust, vi har varit där och mätt. Det är inte alls dåligt på gångstråken och det är där som det räknas. I mån av tid byter vi nu till glober. Det upplevs som att det blir ljusare men egentligen är det samma styrka, förklarar han.

"Vi är inte nöjda"

Det är en förklaring som Lena Kleingeld inte ger mycket för.

– De kan säga vad de vill men vi som är här är inte nöjda. Det är otryggt. Jag utmanar någon ansvarig att komma hit en kväll och ställa sig på torget.

Läs även Skatepark svart som synden: "Grannarna klagar direkt om vi slår på lamporna"

Läs även Skarpnäcks skatepark blir tryggare om natten

Vad tycker du?

Är det för mörkt i Bagarmossens centrum? Kommentera här eller skriv till oss:

Mail: ths@direktpress.se

Facebook: Tidningen Hammarby/Skarpnäck

Twitter: @TidningeHS

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu kan du hyra stadens elbilar

Nyheter Tjänstebilar från bilpool blir tillgängliga kvällar och helger – ska öka tillgängligheten i hela Stockholm Stockholms stad gör det nu möjligt för invånarna att använda stadens el-poolbilar under kvällar och helger. I mars rullar satsningen ut i ett första steg.söndag 17/2 18:30

Så får du som är 16 år ett sommarjobb i Stockholm 2019

Nyheter GUIDE: Dags att söka – här är jobben Från och med denna vecka kan du som är ung och flitig söka sommarjobb inom Stockholms stad – men det finns också andra alternativ för den som inte tänker ligga på latsidan i sommar. Här följer ett...söndag 17/2 9:00