Dubbelliv. Jorma Toivonen är 62 och jobbar som sjuksköterska. Förutom när han istället är Sankt Nikolaus, i utbyte mot en flaska äppelbrännvin. Foto: Privat

Bagisbo blir din tomte – mot en flaska calvados

Bagisbon Jorma Toivonen, 62, kliver på julafton av sitt pass som sjuksköterska för att åka hem till folk och "tomta" – i utbyte mot en flaska calvados.

  • Publicerad 15:06, 19 nov 2019

Varför började du att tomta på julafton?

– Jag tycker om det, jag har gjort det sedan 1974, då bodde jag i Finland. Själv firar jag inte jul, så jag gör det istället, och jag lägger hela min själ i det. Men jag blir ledsen ibland när föräldrar säger att "om du inte är snäll så får du inga julklappar". Och ibland gör folk just det, att de använder tomten på det sättet. Det förekommer också att folk är mycket fulla, och det tycker jag inte så mycket om.

Hur många besök hinner du med?

– Det tar väl lite drygt en kvart per besök och ingen vill ju att tomten ska komma för sent. Så det kanske blir upp till åtta besök under en kväll.

Varför just calvados?

– Jag tycker om calvados. Vi hade några flaskor kvar från förra året, så vi lagade calvados-marinerad hjort i helgen. Men man ska undvika de som bara kostar 200 kronor. Lägger man till en femtiolapp får man något mycket bättre. Jag tänkte att de flesta som tar betalt för att tomta tar ju ändå några hundra kronor, så det är egentligen ganska billigt med en flaska calvados. Bara jag slipper det allra billigaste!

Vad är din favorit-julfilm?

– "Bad Santa". Inte för att jag är anti-jul eller så, men jag vill inte delta i all konsumtionshets och stressande.

Har Sveriges största erotiksamling

Jormo har också blivit känd som ägaren av en värdskänd samling av gamla erotiksaker.

Så sent som i maj skrev SöderortDirekt om museet, som då fyllde tio år.

Bland annat rymmer hans samling Sveriges första Uppblåsbara Barbara.

Visa merVisa mindre