Ljus. Bagisbor lös upp Chirashis hotade uteservering. Foto: Vilma Wohlgemuth

Bagisbor i ljusmanifestation – vill rädda krog med olovlig uteservering

Det gick upp ett ljus för Bagamossenborna Daniel Wohlgemuth och Karl Lindqvist. Några Facebook-inlägg senare hade de samlat ett 40-tal personer i en manifestation för restaurangen Chirashi.

  • Publicerad 12:04, 5 mar 2019

Daniel Wohlgemuth kände att han ville göra något för att visa sitt stöd inför att Chirashis uteserverings öde ska avgöras på torsdag. Han och en annan Bagisbo, Karl Lindqvist, postade i en lokal Facebook-grupp uppmaningen att samlas vid uteserveringen och visa sitt stöd under måndagskvällen.

Nya problem för Chirashi i Bagarmossen

– Det var ett hastigt initiativ, ett uttryck för vad man kan göra för att visa var man står. Man kan dra ut folk ganska snabbt eftersom restaurangen har ett starkt stöd i Bagarmossen, många bryr sig helt enkelt, säger han.

Hur många dök upp?

– Ett 40-tal, vilket jag inte förväntat mig med så kort varsel och väldigt dåligt väder. Det är en slags uppföljning på namninsamlingen, som ungefär 1 100 personer skrivit på.

Ni valde att tända marschaller och ljus på uteserveringen. Varför?

– Vi ville lysa upp den för tillfället mörka platsen. Och när vi väl var där kom vi på att det är lite av vad Chirashi gör. Så det blev kanske mer symboliskt än vi först tänkt oss.

Tror du att uteserveringen kan räddas?

– Det finns hopp i och med att politikerna tidigare valde att lyssna på den starka folkliga opinion som finns. Det finns ett fåtal närboende som är emot men majoriteten är tydligt för.

Men den bryter ju mot detaljplanen, vilket tjänstemännen är tydliga med.

– Ja, och vi som engagerade oss igår är överens om att lagar och regler ska följas. Men det kan inte vara så att en orimligt rigid regeltillämpning fäller ett sådant här fint initiativ bara för att det är lite udda. Då får vi ett fattigt lokalsamhälle. Vi hoppas att man kan se att den här uteserveringen som en tillfällig avvikelse mot detaljplanen. Kanske kan man ge ett tidsbegränsat bygglov och sedan få till en ändring av detaljplanen på sikt?

Han återskapar 50-talet i Söderort

Nyheter Hemma hos samlaren Lasse Söderström i Älvsjö har tiden stått stilla Marilyn, Elvis, Märklintåg, barbie­dockor, telefoner och mängder med andra 50- och 60-talsprylar. Hemma hos samlaren Lasse Söderström i Älvsjö har tiden stått stilla.söndag 19/5 19:00

Så undviker du köer på återvinningscentralen

Nyheter ✓Här är bästa tiderna att kasta skräpet ✓Personalen specialutbildas att lösa bråk Nu är det är högtryck på stadens återvinningscentraler. För att hantera stressade stockholmare har personalen på återvinningen specialutbildats i konflikthantering.lördag 18/5 9:00