Ombildning. Bagis mot ombildningar är en av flera grupper på Facebook som har startats i protest mot ombildningar i området. Foto: Sacharias Källdén

Bagisbor tar strid mot ombildningar

Sedan det blev känt vilka elva stadsdelar som är aktuella för ombildningar har flera protestgrupper skapats på Facebook. "Folk som var arga då, är också arga nu", säger Ida som startat en protestgrupp i Bagarmossen.

  • Publicerad 17:00, 7 mar 2019

Vi har tidigare träffat både Bagisbor och Västertorpsbor som starkt motsätter sig tanken på ombildningar i deras områden. Detta efter att den blågröna majoriteten i Stockholms stad tillkännagav att man vill tillåta ombildningar av allmännyttan i elva områden i Stockholm, däribland flera i Söderort.

Nu har flera grupper på Facebook startats i för att engagera boende mot ombildningar i respektive förort. Bland annat finns grupper för Bagarmossen, Hökarängen och Rågsved.

– Jag har bott i Bagarmossen sedan jag flyttade hemifrån 2001 och var med förra gången det var aktuellt med ombildningar. Jag kunde det tack vare hyresrätten, jag hade aldrig kunnat köpa en bostadsrätt, säger Bagisbon Ida Gulbrandsen som är en av flera som ansvarar för gruppen Bagis mot ombildningar.

Vilka nackdelar ser du med ombildningar?

– Jag tycker det är konstigt att man pratar om valfrihet som argument för ombildningar, samtidigt som åsikten hos dem som vill bo i hyresrätt inte respekteras. Vi visade tydligt förra gången att vi inte vill ha ombildningar i Bagarmossen, men nu respekteras inte det, säger Ida Gulbrandsen.

Trots att det finns flera separata grupper som fokuserar på den egna förorten, arbetar ombildningsgrupperna mot samma mål – att stoppa ombildningarna i förorten. Detta har märkts i engagemanget som visats i gruppen, jämfört med förra gången ombildningar var aktuella.

– Folk som var arga då, är också arga nu. Det fanns grupper mot ombildningar då också, men det är enklare att engagera sig nu och folk reagerar snabbare än sist, säger Ida Gulbrandsen.

Anordnar stormöte

Bagis mot ombildningar, har, utöver affischer och informationsbrev, planerat ett stormöte med syfte att ta diskussionerna från det digitala till det fysiska och få till en rörelse tillsammans och i ett senare skede kunna påverka ansvariga politiker.

– Vi kan stötta varandra och ta lärdom av förra gången ombildningar var aktuella. För vi vet att det kan vara jobbiga och konfliktfyllda processer där många känner sig pressade av sina grannar. Det handlar ju om våra hem, och att politiker och grannar plötsligt vill bestämma över dem. Hos mig väcker det känslor av ilska och maktlöshet. Därför är det också viktigt för mig att göra något, säger Ida Gulbrandsen som också är en flera arrangörer bakom mötet mot ombildning.

Stormötet anordnas den 16 mars i Bagarmossens Folkets hus.

Detta krävs för att ombilda

För att ett område ska bli aktuellt för ombildning finns två krav. För det första ska hyresrätter utgöra mer än 60 procent av samtliga bostadstyper i området. För det andra ska andelen allmännyttiga hyresrätter vara fler än de privatägda.

Minst 50 procent av hyresgästerna i en fastighet ska teckna intresse för att bostadsbolaget ska genomföra en värdering och lämna ett erbjudande om ombildning för att en sådan ska bli aktuell.

Enligt den grönblå majoriteten är det viktigt att tillåta ombildningar för att bidra till integration på både bostads- och arbetsmarknaden.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Gröndalsbo snuvas på båtplats av staden

Nyheter Fick boj i svartbyggda småbåtshamnen Han fick en båtplats i Gröndals nya hamn – men tvingades bort efter stadens bygglovsmiss. “Hade aldrig köpt en båt för 180 000 kronor utan båtplatsen” säger Johan Gester.tisdag 19/3 17:30

Jobbtorg flyttar till nya lokaler i Söderort

Nyheter Samlar fem enheter på en plats Jobbtorg Unga flyttar till ny adress under våren, längre söderut mot Enskede. De flyttar ihop med fem andra enheter inom Jobbtorg Stockholm.tisdag 19/3 16:19