MUSKELMINNE. Foto: Claudio Britos

Bågskytt från Huddinge siktar mot OS

Framtida civilingenjören Elliot Stjernqvist har precis börjat första året på gymnasiet i Tullinge. Nu gör han sig redo för OS i bågskytte, kanske redan 2022.

  • Publicerad 09:00, 15 jun 2019

"När jag var tio elva år blev jag introducerad till bokserien Spejarens lärling. Det var den boken som fick mig att bli intresserad av bågskytte, så till julklapp önskade jag mig en båge. Jag fick en leksaksbåge att skjuta med.

Så jag började skjuta hemma, men till slut tröttnade jag på det och åkte till skjutbanan här i Visättra där jag bokstavligen blev påkommen av några medlemmar i klubben. Det är ju deras skjutbana, men jag hade ingen aning. De tipsade mig om att jag också kunde bli medlem.

Jag är väldigt mycket en perfektionist, så för mig handlar det om jakten på det perfekta, det perfekta skottet. Det finns alltid något att förbättra, men det är också känslan, den är lite svår att förklara. Att dra bak bågen och sedan släppa.

Olika tekniker

Det finns olika tekniker och klasser att tävla i. Jag skjuter fristil, något som kallas olympisk recurve, det är det man skjuter i OS. Min största dröm är att åka till OS, så det blev ganska naturligt.

De flesta har en idé om hur man håller en båge efter att man kanske sett någon film eller läst en bok. Oftast är det fel. Och många är rädda för bågen. De rycker från när de släpper strängen, eller inte drar strängen ända bak till ansiktet. Mycket handlar om att man ska lära sig den tekniken.

STYRKA. Foto: Claudio Britos

Det är en annorlunda sport, för här kan vi träna för att ha kul. Jag började med fotboll och innebandy, där var det mycket med att man nästan behövde psyka motståndaren innan matchen för att trycka ner motståndaren. I bågskytte är det mycket respekt, jag har aldrig sett någon psykning eller att man stör varandra.

OS 2022 eller 2026

Bågskytte handlar inte om taktik som i en fotbollsmatch, utan det är timmarna innan, träningen i hur många timmar du lagt in som är det avgörande.

Nu siktar jag på OS 2022 eller 2026, det handlar om hur villiga Sverige är att skicka någon. Jag tränar jätte­hårt och försöker visa mig, att jag finns här och är bra placerad i tävlingar. Jag har tagit två SM-silver.

Nu gör jag mig redo för Junior–SM i juli."

OS DRÖMMAR. Foto: Claudio Britos