FLYTTAD. Efter protester har kommunen flyttat bajamajan vid Gustavs udde i Vallentunasjön från strandkanten till en plats 50 meter längre bort.

Bajamajan vid Gustavs udde flyttad efter protester

Placeringen av en bajamaja vid Gustavs uddes badplats har rört upp starka känslor, både bland boende och badande. Förra veckan vältes den omkull och kommunen valde då att permanent flytta utomhustoaletten från strandkanten.

  • Publicerad 15:57, 18 jun 2020

NÖJD. Per-Anders Meyer är en av de många Vallentunabor som uppskattar att kommunen nu flyttat bort bajamajan från strandkanten vid Gustavs udde. Foto: Privat.

Gustavs udde i Vallentunasjön är en av Vallentuna kommuns nyaste badplatser.

Förra sommaren var badet klart, men saknade en toalett. Många badgäster gjorde då sina behov i buskarna.

I maj i år ställde kommunen upp en utomhustoalett, en så kallad bajamaja, vid badet. Bajamajan är anpassad för funktionsnedsatta med ramp och är extra bred så att en rullstol ska kunna komma in.

– Vi tyckte att placeringen av bajamajan mellan badstranden och bryggan var bra så att det skulle vara lätt att ta sig dit, säger Ola Nilsson, enhetschef på idrott och friluft på Vallentuna kommun.

Protester

Men protesterna lät inte vänta på sig, inte minst från de boende. En av dem, Per-Anders Meyer, bor några hundra meter från Gustavs udde.

– Vi är ofta där och badar med barnen och det kändes inte fräscht med en bajamaja precis vid strandkanten. Den luktade och det flög ut toapapper där man satt och fikade. Ingen optimal placering, varken hygieniskt eller visuellt, säger han.

Placeringen av bajamajan vid strandkanten, nära grillplats och brygga, väckte så starka känslor att någon eller några till och med bestämde sig för att välta omkull den förra veckan.

– Efter alla protester och när bajamajan dessutom vältes valde vi att flytta den. Nu står den 50 meter längre upp, men är fortfarande lättillgänglig via gräset, säger Ola Nilsson.

Per-Anders Meyer ger en eloge till kommunen efter flytten av bajamajan.

– Det var väldigt bra gjort. Efter de första protesterna var kommunen nitisk och sa att man inte kunde flytta bajamajan, men sedan lyssnade de, säger han.

Kan man kalla det här för en kommunal skitsak?

– Ha ha, nja, det blev ju lite av en hetsjakt av det här, säger Ola Nilsson.

Att placeringen skulle ha varit olämplig ur en hygienisk synvinkel håller han däremot inte med om.

– Bajamajan töms en gång i veckan och städas ordentligt däremellan. Hygienvätskan håller nere lukten.

GUSTAVS UDDE. En av Vallentuna kommuns nyaste badplatser ligger i Vallentunasjön. Foto: Anna Wettergård

Vallentunas nyaste badplats

Vallentuna kommuns nyaste badplats ligger 500 meter från Bällsta station.

Den har sandstrand, brygga, rullstolsramp och picknickbord - och bajamaja.

Parkeringsplatser finns i anslutning till badet.

Gustavs udde är Vallentuna kommuns badplats i Vallentunasjön.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt