Tajt grupp. Varje vardag tränar uppemot 30 nyanlända ungdomar i Hammarby boxningsklubb. Arkivbild. Foto: Sacharias Källdén

Bajen boxning börjar med språkskola

Med utgångspunkt i boken Sportsvenska för invandrare vill Hammarby boxning snabba upp svenskinlärningen ytterligare. Så vill klubben bidra till en ökad integration.

  • Publicerad 16:00, 25 nov 2017

Varje vardag tränar upp till 30 nyanlända ungdomar i Hammarby boxning, som har alla träningspass på svenska. Dessutom har klubben nu börjat använda boken Sportsvenska för invandrare, framtagen av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel. Boken går igenom användbara ord för populära sporter som fotboll och ishockey.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Utifrån boken har vi bett ungdomarna ta fram ett liknande avsnitt om boxning också, med boxningsrelaterade ord som lindor, tandskydd, ducka och rulla, samt bilder som man får para ihop med meningar, säger Joel Grandell, huvudtränare i Hammarby boxning.

Ungdomarna kommer också få testa de idrotterna som är med i boken, bland annat för att de kanske inte prövat på dem tidigare.

– Förutom att se hur olika idrotter fungerar får de också träffa andra ungdomar. Det är en del av integrationen att de känner till vad andra ungdomar i Sverige gör, säger Joel Grandell.

Om ungdomar får rätt förutsättningar att integreras, med språk, gemenskap och utbildning, så skapas en enorm potential inför framtiden, understryker Joel Grandell.

– Hittar vi en bra modell för detta gynnas hela samhället av det. Det behöver man inte vara politiker för att fatta. Dessa ungdomar kommer kunna jobba 30-40 år i Sverige, säger han.