Bajenmarschen 2013. Foto: Petter Ekback

Bajenmarsch orsakar totalstopp i busstrafiken – SL stänger Gullmarsplan

Det blir det totalstopp i stora delar av bil- och busstrafiken under rusningstimmarna på måndag på grund av Hammarby-supportrars marsch. ”Orimligt" säger Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd – och får medhåll av M-toppen.

  • Publicerad 12:57, 4 apr 2016

Hammarbys traditionsenliga supportermarsch mellan Medis och Tele2 Arena i samband med lagets allsvenska premiärmatch har fått SL att besluta om att stänga av busstrafiken under flera timmar på måndag.

Störningarna väntas pågå mellan klockan 15 och 19.30 och berör såväl stombussarna 3 och 4, flera innerstadsbussar samt ett stort antal bussar i Söderort.

Gullmarsplan stängs av för all busstrafik på grund av en supportermarschen mellan klockan 17.45 och 19.30.

Enligt Hanna Wilkinson på SL:s presstjänst har beslutet att stänga av busstrafiken fattats samråd med polisen.

– Det är polisen som ansökt om detta och då rättar vi oss efter det, säger hon.

Vad ska man göra om man räknat med att resa den här tiden?

– Mitt bästa tips är att söka sin resa på sl.se redan nu för att se om det finns alternativa resvägar. Alla de här förändringarna ligger inne i sökverktyget, säger Hanna Wilkinson.

Den som drabbas av förseningar på grund av Bajenmarschen kan inte ansöka om reseersättning.

– Det är likadant när det är maraton och andra typer av stora arrangemang, säger Hanna Wilkinson.

"Orimligt"

Talla Alkurdi (S), oppositionslandstingsråd, ifrågasätter att supportermarschen tillåts orsaka så stora störningar.

– Det är orimligt at man stänger av all busstrafik vid en så viktigt knutpunkt som Gullmarsplan, dessutom under rusningstid. Det är inte rimligt att de som arbetspendlar och ska hem från skola drabbas av det här. Jag undrar vilka avvägningar man fått göra, säger hon.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) har inte kunnat kommentera det planerade stoppet på grund av en utlandsresa.

"Nödvändigt"

Lars Byström, polisens presstalesperson, säger att trafikomläggningarna är ett nödvändigt ont för att marschen ska kunna passera.

– Det här är ett fenomen som uppstår varje år. Vi inser att stoppa mellan 5 000 och 8 000 människor skulle vara väldigt svårt. Vi skulle få använda väldigt mycket våld. Vi gör så här för att minimera olägenheten för gemene man, säger Lars Byström.

Marschen kommer också att påverka bil och i viss min cykeltrafiken kring framför allt Medis, Gullmarsplan och på Nynäsvägen.

UPPDATERING. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) skickar en kommentar på söndagskvällen via Twitter. Han håller med Talla Alkurdi i att det är orimligt att en fotbollsmarsch stänger ner stora delar av Stockhlmstrafiken– men är ännu skarpare i sin kritik. Han säger att det är "oacceptabelt att trafiken i centrala Stockholm ska släckas ned på detta sätt":

– Detta blir ännu ett av en lång rad exempel på senare tid där polisen låter hederligt folk stå tillbaka. Jag anser att frågan om polisens resurser och prioriteringar i Stockholm nu måste lyftas till ansvarig minister i regeringen, kommenterar Kristoffer Tamsons.

LÄS ÄVEN Blandade känslor inför marschen på måndagen - trafikkontoret förbereder snabbstädning

Bengaler och pyroteknik inledde årets Bajenmarsch