Bajs i badvattnet kan ha gjort barnen sjuka

Under juli har 19 personer i Enköping fått sjukdomen ehec. Läkaren tror att smittan kommer från badvatten på Koffsans badplats. – Vi har inte fått bekräftat att det är källan, säger Alisa Music på kommunens miljöavdelning.

  • Publicerad 16:17, 30 jul 2018

Flera av de drabbade har badat där.

Sedan början av juli har 19 personer i Enköping smittats av enterohemorragisk E. coli-infektion, som även kallas ehec.

Smittskyddsläkaren i regionen misstänker att smittan kommer från Koffsans badplats, söder om Enköping.

– Det är en gemensam nämnare. Inte alla men flera av de drabbade har badat just där, säger Alisa Music som är tillförordnad chef på kommunens miljöavdelning.

Om bakterierna finns i badvattnet kan de ha kommit dit från gödsel via avlopp eller från att en smittad person har badat i närheten av badplatsen.

Kommunen fick informationen om smittan den 27 juli och gick då ut med rådet till allmänheten om att inte bada på Koffsans badplats.

Sjukdomen ehec kan orsaka kraftiga magsmärtor, diarréer, som kan vara blodiga, och ibland kräkningar.

– Blodiga diarréer är utmärkande, säger Alisa Music.

De som har insjuknat i Enköping är små barn och deras anhöriga. Prover har tagits på badvattnet och provsvar inväntas i skrivande stund.

Råd för att undvika ehec-smitta

Tänk på att inte svälja vatten på badplatserna och var alltid noggrann med att tvätta av dig efter bad. Smittor sprids lätt inom familjen och det är viktigt att främst tvätta händerna.

Andra råd för att undvika ehec-smitta:

Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare, som till exempel får och getter Smaka inte på rå köttfärs Genomstek köttfärsen ordentligt. Ehec-bakterier dör snabbt vid ca 70 grader. Skölj grönsaker ordentligt Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk

Den som misstänker smitta kan vända sig till 1177 Vårdguiden på telefon.

Visa merVisa mindre

Avråder från allt bad vid det kommunala badet

Nyheter Kommunen avråder från allt bad vid Nylada till vidare.torsdag 13/8 9:26

Blåljus: stölder och narkotikapåverkade nattstökare

Nyheter Två nattrumlare. En snattare, som det hette förr. Samt en cykelstöld. Där är hela blåljusrapporten denna onsdagsmorgon.onsdag 12/8 10:33