Nybygge. Så här såg det ut våren 2017 när Gröndals strand höll på att byggas. I ett av husen i området kopplades avlopp fel så att toavatten släpptes rakt ut i Mälaren. Foto: Mostphotos

Bajs i Gröndal släpptes rakt ut i Mälaren

Toavatten från ett av de nybyggda husen i Gröndals strand har släppts rakt ut i Mälaren. De felkopplade avloppet påverkade flera badplatser i stan i somras.

  • Publicerad 20:00, 16 okt 2019

I början av sommaren hade Långholmens badplatser och Smedsuddsbadet flera problem med förhöjda bakteriehalter. Orsaken var ett felkopplat avloppsrör i Gröndals nybyggda bostadsområde vid Bryggvägen.

Det var boende i ett av husen som upptäckte att avloppsvatten släpptes ut i Mälaren.

– Avloppsledningen var felkopplad och boende såg stora gröna fläckar som kom ut i vattnet, säger Jerzy Slazak på miljöförvaltnignen.

Det förorenade toavattnet åkte med nedströms till badplatserna i innerstan. Även Ormbergets badplats misstänks ha påverkats av avloppsvattnet.

– Det var uppenbart för oss att allt inte stod rätt till när vi hade så höga halter under så lång tid. Vi konstaterade felet och påtalade det för Stockholm vatten, säger Jerzy Slazak.

Efter att avloppet i Gröndals strand åtgärdats blev vattnet på badplatserna bättre.

Utsläpp kan vara miljöbrott

Tidigare har staden anmält byggherren JM för misstanke om miljöbrott sedan byggbolaget kopplat ett avlopp fel vid ett nybygge på Liljeholmskajen. Här släpptes toavatten ut i Årstaviken i ett par år innan felet upptäcktes.

Toavatten spolades rakt ut i Årstaviken

Miljöförvaltningen vill inte kommentera om någon byggherre i Gröndals strand också kan misstänkas för miljöbrott efter sommarens läckage utan hänvisar till förundersökningssekretess.

"I det här fallet bedömer jag att vi varken kan bekräfta eller dementera huruvida en åtalsanmälan är gjord eller kommer att göras", skriver en av förvaltningens jurister till SöderortDirekt.

Hela bostadsområdet runt Bryggvägen, där 400 lägenheter byggts de senaste åren, stod klart i somras.