STRANDHÄNG. Fittja äng är en av platserna där gässen har trivts. Foto: Lisa Halldén/Mostphotos

Bajsande gäss låter sig inte skrämmas – nu ska de skjutas

Trots försök att på olika sätt skrämma bort dem har Botkyrkas gäss fortsatt att bajsa på badstränderna. I år tar kommunen i med hårdhandskarna – och geväret.

  • Publicerad 14:57, 10 maj 2019

Botkyrkaborna ska få slippa gåsbajs på sina stränder i sommar. Botkyrka kommun har nämligen fått tillstånd av Länstyrelsen att skjuta av en del av de vitkindade gäss som gillar att hänga där.

Det är framförallt på Slagstabadet och Fittja äng som gässen har samlats, men även andra badplatser i kommunen har varit populära.

– Kombinationen gräs och vatten är utmärkande för många av våra bad, där medborgare, turister  och andra gäster samlas för att umgås, bada och sola. Dessvärre är det också en utmärkt kombination för gäss att söka föda, säger Jonas Hjelpe som är skogs-, jakt- och naturvårdsförvaltare på Botkyrka kommun.

De lär sig fort

Tidigare har försök gjorts att skrämma iväg fåglarna genom att rusa mot dem och skrika, men det har inte hjälpt.

– De lär sig fort och hela flocken är tillbaka efter cirka tio-femton minuter om man använder sig av skrämseltaktik.

Nu kommer alltså istället några av gässen skjutas. Länsstyrelsen har gett tillstånd att skjuta tio stycken vitkindade gäss och det tror Jonas Hjelpe kommer ha en helt annan effekt.

– Smällen från geväret samt det faktum att en gåskompis faller ifrån flocken är betydligt mer avskräckande och effektivt än någon annan lösning som står till buds, säger han.

Slutbajsat på Fittja ängs badplats