På topp. Jimmy Baker känner att han har stärkt M under sin tid som gruppledare. ”Jag har starkt förtroende i opinionen och jag vill lämna när jag är på topp”, säger han. Foto: Johannes Svensson

Baker (M): De rödgröna förlorar valet

Oppositionsrådet Jimmy Baker tog beslutet att avgå som gruppledare för M i Botkyrka, trots att han räknar med en historisk framgång i höstens val. – De rödgröna ser ut att förlora sin majoritet. Och jag tror jag har bidragit till att flytta fram våra positioner. Men själv behöver jag ta en paus, säger han.

  • Publicerad 10:41, 27 feb 2018

I september 2017, med ett år kvar till valet, lät både Moderaterna och Socialdemokraterna i Botkyrka genomföra egna, lokala opinionsmätningar.

Resultaten har inte offentliggjorts. Men enligt Jimmy Baker pekade siffrorna på att den rödgröna koalition som idag styr Botkyrka – S, V och MP – skulle förlora sin majoritet om opinionsläget skulle stå sig fram till valdagen.

Marginalen var liten. Översatt till ett valresultat låg de rödgröna ett mandat ifrån att ha majoritet, uppskattar Baker.

– Och det var i september. Sedan dess har Moderaternas rikssiffror stigit kraftigt. Om vi följer med i den trenden kan det betyda att marginalen har blivit större, säger Baker.

Men de borgerligas dröm om att få ta över makten efter 23 års S-styre störs av en försvårande faktor: SD.

Stöd från SD

Det är i princip omöjligt för de fyra allianspartierna M, C, L och KD att på egen hand få ihop en majoritet i Botkyrka. Om alliansen vill ta över måste det med största sannolikhet ske med stöd av SD. Jimmy Baker ser inget problem med det.

– Vi kommer inte att förhandla med SD. Men om de rödgröna inte får majoritet, då kommer vi att lägga fram ett förslag till nya ordförandeposter. Sen blir de upp till de andra partierna om de vill rösta på det eller inte.

Men redan nu står det klart att varken Liberalerna eller Centern vill vara på med ett sånt upplägg.

– Det är totalt uteslutet för oss att göra oss beroende av Sverigedemokraterna, säger gruppledaren Lars Johansson (L).

– Det är svårt att tro att SD skulle släppa fram oss utan att få någonting tillbaka. Det är inte ett scenario vi kan tänka oss, säger Robert Steffens, gruppledare för C.

Kristdemokraterna kan tänka sig att medverka i ett alliansstyre tillsammans med M, L och C om ett sådant alternativ förhandlas fram efter valet – även om det bygger på passivt stöd från SD .

– Men utan L och C faller det alternativet hur som helst. Och vi kommer aldrig sätta oss själva tillsammans med Moderaterna och söka stöd hos SD, säger Stefan Dayne (KD), gruppledare.

Så vad händer då?

– Vi kan tänka oss att föra samtal med alla partier utom SD och V, säger Lars Johansson (L).

I själva verket kan en koalition av S, MP och minst två av mittenpartierna bli den enda möjligheten att få en stabil majoritet, om den nuvarande koalitionen förlorar valet.

Johannes Svensson, politisk sekreterare för S, håller inte med om att de rödgröna har tappat sitt opinionsstöd.

– Vår mätning ger en annan bild, säger han.

Jimmy Baker har hursomhelst bestämt sig:

– Jag har tagit partiet igenom en del kriser och det har slitit på mig. Jag behöver få ett andrum, för mitt familjelivs skull. Jag känner att jag lämnar på topp. Jag kommer att vara med och kampanja, men jag tänker inte kliva på en ny mandatperiod, säger han.

Svårt för alliansen att få majoritet

I valet 2014 samlade M, L, C och Kd tillsammans 16 mandat i Botkyrka kommunfullmäktige, medan S, V och Mp fick 35 mandat tillsammans. Gränsen för att få egen majoritet är 31 mandat.

Även om de rödgröna skulle förlora sin majoritet och alliansen skulle öka kraftigt behövs stöd från både Tullingepartiet och SD för att M ska ta kunna ta över.

Eftersom L och C vägrar att stödja sig på SD krävs då troligen en uppgörelse över blockgränsen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.