Trappan ingår i den nya tillbyggnaden av huset som inte är klar. Foto: Robin Högberg

Bakgrunden till Täbys halvfärdiga hus – år av bygglovshärva

Utbyggnaden av nyköpta villan blev snart en riktig huvudvärk för Täbybon Amir Nowrouzi, som sågar kommunens bygglovshantering.

  • Publicerad 11:13, 22 feb 2018

Det var 2011 som familjen på Stockholmsvägen ansökte om lov att bygga ut villan, något som man beviljades samma år.

Men en förutsättning för tillbyggnaden, som innefattar en balkong, var att flytta på garaget som också står på tomten. Enligt Amir Nowrouzi utlovade den dåvarande bygglovschefen muntligt att detta skulle vara okej.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Åren gick och det dröjde innan familjen började bygga. Under byggprocessens gång får dock Amir veta att han måste få bygglovet för garaget på den nya platsen svart på vitt. Han sänder in en ansökan. Och det är här problemen börjar.

Kommunen beviljar honom nämligen inte lov, ett beslut som senare även fastslås av mark- och miljööverdomstolen.

– Först skulle det inte vara några problem att flytta garaget. Sedan har man hävdat att det bara får finnas en byggnad, en huvudbyggnad, på tomten, säger Amir Nowrouzi.

Under samma period ber han att kommunen ska komma och titta på tillbyggnaden men slutbevis kunde då inte ges.

– Men dokumentation som lämnats till oss var bristfällig, så vi kunde inte bevilja slutbevis. Ärendet avslutades efter mer än fem år utan slutbevis och då får man inte bygga vidare, säger Senad Glamocak, bygglovschef i Täby kommun.

"Har haft fem år"

Enligt Amir Nowrouzi är tillbyggnaden klar, förutom balkongen och trappan, som inte kan byggas så länge garaget står kvar. Han anser att handläggaren plötsligt blev svår att nå.

– Vi fick ingen återkoppling på flera månader och ingen annan kunde hjälpa oss i ärendet eller säga när handläggaren skulle vara tillbaka. Men när handläggaren kom tillbaka i augusti 2016 fick vi beskedet att bygglovet gått ut och inte gick att förlänga, säger Amir Nowrouzi.

Täby kommun igen:

– När man beviljas lov så gäller det i fem år enligt plan- och bygglagen. Sökande har haft fem år på sig att bygga. Säger man att inte kommer i kontakt med någon på fem år, det är lite orimligt, säger Senad Glamocak.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För att summera situationen i en trasslig historia: Amir och hans familj står med en halvfärdig utbyggnad som de inte får fortsätta, med ett garage som han måste riva för att kunna bygga klart men samtidigt utan lov för att bygga ett garage på en ny plats.

Men än är det faktiskt inte helt kört. I april förra året kom en ny ansökan om uppförande av om- och tillbyggnad av huvudbyggnaden och även garaget kan få ett ja.

– De har inte fått nej på det, de har ansökt om båda två och vi har tittat på det där med garaget på tjänstemannanivå och vi förbereder tjänsteyttrande som ska skickas på beslut till stadsbyggnadsnämnden, säger Senad Glamocak.

Amir Nowrouzi och hans fru håller tummarna.

– Situationen är psykiskt påfrestande. Vi bor här mitt i kaoset. Våra döttrar kan inte ta hem kompisar och vi kan inte ta hem gäster.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm