Erik Murray jobbar nästan dygnet runt med Quarnevalen. Foto: Johann Bernövall

Bakom kulisserna: Här bygger studenterna årets Quarnevaltåg

Sveriges största studentevent når sitt klimax imorgon lördag 13 maj. Men under hela veckan har flitiga studenter förberett ekipage inför Quarnevalen.

  • Publicerad 19:00, 12 maj 2017

Varje dag under veckan som gått, mellan 06.08 och 20.08, har området intill Stockholms stadion varit "ockuperat" av studenter. Och flitens lampar har lyst.

En ombyggd SL-buss är ett av de mer avancerade ekipagen som ska rulla genom stan. Foto: Johann Bernövall

Där har studenterna som ska delta i KTH:s studentkårs karneval Quarnevalen byggt färdmedel, umgåtts och druckit en och annan öl.

– Som med de flesta studentikosa traditioner är det oklart varför det är just åtta minuter över som blivit en tradition. Jag tror det kan hänga ihop med att vi har akademisk kvart på KTH. Det vill säga; hade vi sagt klockan 6 prick så hade folk ramlat in kvart över. Nu kommer alla prick åtta minuter över, säger Erik Murray, som är en av två PR-ansvariga för Quarnevalen, en karneval som sedan 1977 arrangeras vart tredje år.

Fet skärm på Stureplan

Erik Murray berättar att han jobbat 18-timmarsdagar under den sista veckan, och det är förståeligt. Det handlar ju om Sveriges och ett av Europas största evenemang i sitt slag. Planeringen har varit igång sedan i januari för karnevalen som har drygt 1 500 åskådare och inte mindre än 500 000 åskådare när den går genom staden enligt rutten Valhallavägen - Odengatan - Sveavägen - Kungsgatan och Sturegatan.

Här syns delar av vad som ska bli en väldigt lång tandemcykel. Foto: Johann Bernövall

På Stureplan har Quarnevalen fått äran att styra över storbildsskärmen. Den kommer att användas för en liveomröstning bland besökarna för att kora karnevalens bäst byggda ekipage i sociala medier.

Kreativa kreationer

Ekipagen är allt ifrån en ombyggd SL-buss som blivit en sovjetisk rymdfarkost till mindre träkreationer som färdas på lastbilsflak.

Här är gatorna i Stockholm som spärras av i morgon

– Jag är otrolig imponerad av kreativiteten och uppmanar alla att komma ut och titta på alla häftiga grejer som kommer att färdas runt staden på lördag. Det är för hela familjen, inte bara för oss som pluggar, säger Erik Murray.

Bilden av Stockholm som en tråkig stad att studera i tycker han är något av en myt. Någon som Quarnevalen bevisar.

– Det är en stad där du kan välja hur mycket du vill engagera dig vid sidan om studierna. Men väljer man att göra det så finns det fantastiskt mycket att göra. Som det här.

Den 13 maj 14:08 går startskottet för paraden, som utgår från KTH.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Succé för gratisfestivalen på Lilla Essingen

Nyheter SE FILMEN: Lockade många besökare – och potentiella bostadsköpare En succé. Så sammanfattar Oscar Properties helgens festival som lockade flera tusen till Lilla Essingen – och även drog in intresseanmälningar till det kommande byggprojektet.tisdag 19/6 15:13

Klart: De tar över Södra Teatern

Nyheter Anrik kulturinstitution får ny ägare I början av året lades Södra Teatern ut till försäljning. Nu är det klart vem som tar över rodret.tisdag 19/6 14:27