Hösten 2017 startade Huddinge hockey ett damlag för första gången. Foto: Sara Ringström

Bakslag för Huddinge hockeys damsatsning

I höst skulle ett nytt hockeygymnasium för tjejer starta i Huddinge. Men planerna har nu skjutits på framtiden. "Vi har valt att inte satsa i år men vi ska göra det framöver", säger Huddinge hockeys klubbchef Darryl Finnell.

  • Publicerad 12:23, 6 sep 2019

Under de senaste åren har Huddinge hockey tagit flera stora kliv i satsningen på klubbens flick- och damsida. Det började med att en sportchef för dam- och flickdelen anställdes i Sara Ridderlund. Hon startade först ett flicklag, sedan ett damlag och antalet spelare gick från noll till över hundra. Sommaren 2018 beslutades att klubbens styrelse måste bestå till minst 25 procent av kvinnor.

Historisk damsatsning i Huddinge hockey

Nästa steg skulle vara ett hockeygymnasium för tjejer. Det skulle starta nu, höstterminen 2019. Men det har inte hänt.

– I princip var det så att från en dag till en annan hade majoriteten av tjejerna som var aktuella gått till Haninge. Det jag har hört är att de lockades med att få träna med Djurgårdens a-lag, säger Darryl Finnell, ny klubb- och sportchef i Huddinge hockey.

Kommer ni dra igång nästa läsår?

– Jag kan inte se hur vi ska hinna få ihop det och göra det på ett bra sätt och det vi gör ska vi göra med bra kvalitet. Vi har valt att inte satsa i år men vi ska göra det framöver.

Ännu ett bakslag för damsatsningen är att sportchefen Sara Ridderlund har valt att sluta. Det innebär att Huddinge hockey nu inte kommer ha en renodlad sportchef för dam- och flicksidan. Darryl Finnell tar över ansvaret för damlaget, vilket han delar med ansvaret för hela elitblocket inklusive herrarna och herrjuniorerna.

Är inte det ett kliv tillbaka för er damsatsning?

– Det kan man säga att det är. Det var endast två veckor efter att jag klev in som Sara valde att lämna oss, så det fanns ett ganska rejält hål och osäkerhet i damlaget. Men jag kände att det inte fanns anledning att få panik och rekrytera en ny sportchef. Jag känner att jag har tid och förmåga vara sportchef även där. Men i ärlighetens namn har vi tappat 4–5 duktiga unga spelare till Haninge. Så vi behöver bygga upp igen.

Vad är ert långsiktiga mål?

– Det är svårt i hela Stockholm på flicksidan. Det är många föreningar som vill ha flicklag, men det finns för få flickor att fylla de lagen med. Så det handlar om att få så många som möjligt att upptäcka sporten. På damsidan vill vi hantera det på samma sätt som herrsidan. Vi ska inte upp till SDHL, utan vi ska bli ett lag som kan leverera bra spelare till SDHL-lagen.