"Alla man pratar med är upprörda och tycker att det är jättetråkigt att BVC försvinner från Spånga", säger tvåbarnsmamman Nina Åhlmans. Foto: Mikael Andersson

Bakslaget för Spångas småbarnsföräldrar – BVC stänger

Nu stänger BVC i Spånga centrum, ett beslut som flera föräldrar är upprörda över. "Om Spånga inte ska dö så krävs det att den här typen av service får finnas kvar", säger tvåbarnsmamman Nina Åhlmans från Flysta.

  • Publicerad 17:01, 9 nov 2017

Det går inte upp i någon nämnd eller så

Barnvagnar, bebisar och föräldralediga är en vanlig syn på Spånga stationsväg i Solhem. Här ligger både BVC och den öppna förskolan Solsidan.

Men stora förändringar är på gång. De senaste veckorna har de föräldrar som har sina barn inskrivna på BVC fått ett brev hem om att verksamheten ska stänga – redan efter jul.

– Antalet barn har minskat. Men sen ska hela huset renoveras och stambytas. Så oavsett hur vi hade gjort så hade vi behövt flytta ut en längre tid, säger Ingrid Berg som är verksamhetschef för BHV Stockholm Väst, som ansvarar för den landstingsdrivna verksamheten.

De föräldrar som i dag går i Spånga, får nu skriva in sig på närliggande BVC-enheter. Till exempel kan de välja att skriva in sig på Tensta BVC vid Spånga IP, dit personalen som i dag är i Spånga kommer att flytta.

Läs mer: BVC i Vällingby tvingas stänga

Öppna förskolan flyttar

Husrenoveringen påverkar även öppna förskolan som ligger vägg i vägg med BVC.

– Vi kommer att behöva flytta ut under ett år. Exakt var vi ska vara under tiden är inte spikat och klart. Men vår målsättning är att vi ska komma tillbaka till lokalen därefter, säger Anni Sandgren, förskolechef som berättar att flytten kommer att ske under det sista kvartalet av 2018.

"Viktigt för oss Spångabor"

För många av föräldrarna med barn inskrivna på BVC har informationsbrevet kommit som en chock.

– Jag tycker det är det är viktigt för oss Spångabor att den här funktionen finns här. Det är en fantastisk BVC och vi trivs jättebra med att gå här. Läget är bra och man kan kombinera sitt besök med ärenden i Spånga centrum. När jag såg brevet blev jag både chockad och arg, säger Nina Åhlmans, boende i Flysta.

Liksom många andra föräldrar vill hon ha kvar verksamheten i Solhem.

Inget politiskt beslut

– Om Spånga inte ska dö – att det inte bara ska vara ett ställe man bara sover på – så krävs det att den här sortens service får finnas kvar, säger Nina Åhlmans.

Med tanke på hur många bostäder som byggs i området undrar hon också om alla barn kommer att få plats framöver. Hon tycker också att det är tråkigt att föräldrarna inte haft någon chans att påverka beslutet.

Men enligt Britta Lindqvist, avtalshandläggare på Hälso -och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm, så krävs inget politiskt beslut när en vårdgivare vill säga upp ett avtal.

– Vi styr inte var vårdgivarna slår sig ner. Vårdgivaren får säga upp avtal utan att det behöver finnas någon särskild anledning bakom beslutet, och då är det sex månaders uppsägningstid som gäller. Det går inte upp i någon nämnd eller så, säger Britta Lindqvist.

Stänger efter jul

Svenska bostäder renoverar det hus på Spånga stationsväg som i dag rymmer BVC och Solsidans öppna förskola.

Det är en av anledningarna till att BVC, där 1286 barn finns inskrivna i dag, stänger den sista december. Verksamhetens två anställda flyttar därmed över till Tensta BVC.

Även öppna förskolan kommer att påverkas. De kommer att behöva flytta ut sista kvartalet av 2018. Där är dock målsättningen att verksamheten ska vara tillbaka i lokalen inom ett år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43