Mathias Rohdin från Tibble gick på lina över Ryssgraven i Kungsängen. Foto: Linda Lundberg

Balansgång på lina över ryssgraven

Mathias Rohdin från Tibble spände upp en rekordlång lina över Ryssgraven i Kungsängen, sedan balanserade han 30 meter ovanför vattnet.

  • Publicerad 15:45, 9 okt 2017

Se film här

Med vänner från olika delar av världen utövade Mathias Rohdin slackline i Ryssgraven i helgen. På två 380 meter långa linor av två centimeter bred, högkvalitativ plast balanserade de, 30 respektive 20 meter ovanför vattnet. Slackline innebär att linan inte är så hårt spänd.
– Jag tänkte att det går ju att sätta upp linor här, då måste vi göra det.
 
Aldrig förut har en sådan lång lina suttit uppe i Sverige förut.
– Men vi har inte slagit rekord för linan tar emot trädtopparna mot slutet, säger Mathias Rohdin.
De kunde gå 250 meter innan linan tog emot träden.
– Hade vi haft mer tid och inga träd hade vi slagit rekord.
 
Mathias Rohdin började förbereda inför linäventyren i Ryssgraven en vecka innan, och i fredags spändes linan upp. Med en drönare skickade de över en fiskelina och sedan drog Mathias och hans slackline-kamrater steg för steg tjockare linor. Det tog tre timmar.
– Det är mycket säkerhet bakom det här. Vi lämnar aldrig linan oövervakad.
 
Mathias Rohdin började med slackline för tre år sedan. Ett videoklipp med några som gick mellan två bergstoppar väckte hans intresse.
– Jag började gå på en 20 meter lång lina vid Lillsjön.
Drömmen är att gå 100 meter.
– Jag har ännu inte gått 100 meter utan att ramla, men jag har gått 260 meter och ramlat och det är jag jättestolt över.
 
Att kliva upp på linan kan vara skakigt och spänt, men det gäller att slappna av när man går på lina.
– Det är en mental sport. När man står där i tomhet är det omöjligt att stå kvar om man inte har fullt fokus. Det är riktigt vidrigt, men underbart.
 
Jag skulle vilja tacka David Sjöström och Ariel Cicero som har hjälpt till att arrangera, och Johan Seth, Christer Astrand och Upplands-Bro kommun för att det har gett oss tillstånd och välsignelse att göra detta, säger Mathias Rohdin.
Han vill även förmedla att alla är välkomna till Stockholm Slackline. De aktiva medlemmarna brukar träffas i Humlegården varje onsdag.
– Alla är väldigt varma mot varandra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet