Myrna Smitt och Hans Iwan Bratt är bägge med i föreningen "Nora torgs framtid" som ansvarade för ballonglyftningen vid Nora torg i helgen. Foto: Privat

Ballongdemonstration mot nya bostadshus i Danderyd

Nora torg kan få tre helt nya bostadshus med en maxhöjd på 15 meter - något som flera närboende inte är positiva till. I helgen genomförde grannföreningen en ballongdemonstration för att visa hur höga husen kan bli.

  • Publicerad 15:57, 16 maj 2017

Höjden stämmer inte med de bilder som kommunen publicerat

I helgen var det städdag för boende omkring Nora torg och i samband med det så tänkte föreningen "Nora torgs framtid" passa på att protestera mot byggplanerna vid torget. Hjälpmedlet? En ballong.

– Det var för att åskådliggöra hur höga de hus som kommunen föreslår kommer bli. Det är en väldigt stor skillnad mot husen bakom. Och höjden stämmer inte med de bilder som kommunen publicerat, där ser alla hus lika stor ut, säger Hans Iwan Bratt, styrelsemedlem i föreningen.

Blåste för mycket

Tre nya huskroppar, med en maxhöjd på 15 meter, har kommunen föreslagit att man ska bygga längs Noragårdsvägen. Ballongen hissades upp lika högt som de tilltänkta husen.

– Det var ganska mycket folk där under lördagen, men då blåste det alldeles för mycket så då gav vi upp försöket, men sen provade vi i söndags och då gick det bättre, säger Hans Iwan Bratt.

Men det var inte så många ballonger?

– Vi ville ha fler men det var bekymmer nog att få upp den här. Vi vill bara sprida synen för de som inte är med i föreningen.

Totalt finns det 112 medlemmar i föreningen "Nora torgs framtid" och Hans Iwan berättar att det är många som skulle bli berörda om kommunen går vidare med byggplanerna.

– Det är en helt främmande typ av byggnader. Det blir skuggningar för fastigheter omkring och vi skulle istället kunna tänka oss att man sänker husens tilltänkta höjd till nio meter, då försvinner skuggningseffekten. En annan möjlighet är att bygga samma typ av kedjehus som är längs Näckrosvägen.

Kommunen vill behålla bron till Tranholmen

Nyheter "Det bästa alternativet som vi ser det" Danderyds kommun har ansökt om att få behålla bron till Tranholmen. Detta då man inte vill gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antalet passagerare i kollektivtrafik.onsdag 8/4 16:43

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

Nyheter ✓Parkour ✓Slackline ✓Skejtramper 300 Vallentunabarn har varit med på workshops för att utforma nya aktivitetsparker i kommunen. Den första ska placeras utanför fritidsgården Mega. Nu släpps den första visionsbilden.onsdag 8/4 16:31
Stockholm Direkt