Mer idrott. Idrottscentrumet skulle förhoppningsvis rymma både friidrott och andra sporter. Foto: Colourbox

Bällsta kan få stort idrottscentrum: "Friidrottshall, konstgräsplaner och flera idrottshallar"

Bristen på idrottshallar är stor och akut i hela Stockholm. Nu vill Idrottsförvaltningen satsa på ett nytt idrottscentrum i Västerort.

  • Publicerad 14:08, 17 sep 2015

Vi vill titta på ett större område, där ytterligare hallar, konstgräsplaner och andra friidrottsytor utomhus skulle få plats.

Idrottsförvaltningen tittar på möjligheten att bygga en helt ny idrottsplats i Bällsta, Bromma, på en ängsmark mitt emot Bromma flygplats.

– Det är en yta som lämpar sig väldigt bra för idrottsytor och det har länge pratats om att reservera ett område där. Det behövs verkligen, säger Kersti Ruthström, chef för utvecklingsavdelningen på Idrottsförvaltningen.

– Det som står först på tur är att titta på möjligheterna att bygga en friidrottshall där. Det finns en i Sätra i söder och det finns ett behov att bygga en på andra sidan stan också.

"Vore fantastiskt"

För friidrottsklubbarna i Västerort är en friidrottshall efterlängtad.

– Det är någonting som kanske främst Hässelby SK kämpat för i många, många år. Men för alla våra barn som vi har i föreningen vore det fantastiskt, säger Anders Walther, sportchef för friiidrottsklubben Bromma IF.

Utomhusträning på vintern

I dagsläget åker deras äldre ungdomar till Sätra, andra är i gymnastikhallar runt om i Västerort, eller så tränar de utomhus.

– Det skulle betyda väldigt mycket. Vi vill kunna ta hand om ännu fler barn, det är svårt att behålla dem på vintern när vi inte har hallar, säger Anders Walther.

Flera idrotter

I förvaltningen långsiktiga plan har det föreslagits att Bällsta Idrottsplats ska bli ett så kallat idrottscentrum, som till exempel Stora Mossens IP, där både utomhus- och inomhusidrotterna samsas på idrottsplatsen.

– Vi vill titta på ett större område, där ytterligare hallar, konstgräsplaner och andra friidrottsytor utomhus skulle få plats, säger Kersti Ruthström.

"Hallbristen är ett jätteproblem"

Anders Walther är positiv till att fler idrotter samsas på samma plats.

– Många idrotter har det så här, hallbristen är ett jätteproblem. Jag tycker att det är ett jättebra tänk med flera hallar med flera olika idrotter. Det lockar till sig barn och ungdomar och jag tror att det kan ersätta fritidsgårdarna.

Men att bygga en helt ny idrottsplats tar tid, projektet lär ta flera år att färdigställa.

– Vi talar om sju till åtta år, säger Kersti Ruthström.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.