Glädje. Daniel Muzito-Bagenda från Bålsta trivs bra i SHL-jagande AIK. Foto: Anders Bjurö, Frilansfotograferna

Bålsta-Daniel jagar en SHL-plats

AIK jagar en plats i SHL. Bålsta-sonen Daniel Muzito-Bagenda, 22, kom hem till Sverige för att få fart på karriären och för att hjälpa de svartgula.

  • Publicerad 09:18, 22 nov 2018

Att hitta en tid som passar för en intervju med en hockeyspelare i Sveriges näst högsta serie låter sig inte alltid göras så enkelt. Daniel Muzito-Bagenda är nämligen upptagen med match för det mesta.

– Ja, det är mycket. Vi spelar varannan dag. Vi hade fyra matcher förra veckan och tre den här veckan. Det är tufft, men det är kul samtidigt. Man vill spela matcher, säger han denna dag när han han för en gångs skull är lite ledig.

Född i Umeå

Daniel föddes i Umeå, men växte upp i Bålsta. Hans bror, 19-årige Samuel, spelar för närvarande i Bålsta HC.

– Vi pratar ofta. Jag pratar mycket med alla i min familj. Jag försöker hjälpa honom med det jag kan genom att dela med mig av det jag har lärt mig.

Är Bålsta HC rätt klubb för honom?

– Ja, men det tror jag. Han har sina polare där och jobb. Han får fortsätta utvecklas och göra det som är bäst för honom. Gå lite på magkänslan så får vi se hur långt det räcker. Alla vill ju uppåt, men man måste ta det i sin egen takt.

22-årige Daniel har inte varit rädd för att utmana sig själv. Han kom hem från Nordamerika inför den här säsongen. Efter tre år där borta i Mississauga Steelheads i OHL och två säsonger i Buffalo Sabers organisation med spel både i Rochester Americans och Cincinnati Cyclones var det dags att lämna för mer välbekant is. Det var det där med magkänslan som fick styra.

– Det var jätteroligt där borta, men jag fick inte riktigt den chansen jag tycker att jag förtjänade. Jag är ung fortfarande och den möjligheten finns kvar längre fram. Jag behövde speltid och när det här med AIK dök upp kändes det bra. Jag fick höra vilka visioner tränarna har och jag ville spela i ett lag som har ambitioner att gå upp, säger han.

AIK, tvåa i allsvenskan när detta skrivs, ska gå upp i SHL. Det är den uttalade målsättningen och hittills går det enligt plan, men vägen är lång och krånglig. Till att börja med siktar laget på att sluta etta eller tvåa i allsvenskan.

– Det är tufft och hård konkurrens med många lag som är bra, men jag tycker att vi har visat vilken bredd vi har. Vi har bara förlorat två matcher under ordinarie tid. Det säger en hel del om vår trupp och vår kvalitet. Men vi får ta en match i taget. Det är en klyscha, men det stämmer.

Hur har det gått för egen del?

– Det har gått bra, men puckarna har väl inte studsat exakt som jag vill. Det är bara att köra vidare så kommer det att lossna.

”Vore kul med dubbel”

Om det skulle behövas lite extra inspiration finns den att hitta i fotbollslaget som nyligen vann SM-guld och som kom med Lennart Johanssons pokal till Hovet för att hyllas av publiken.

– Ja, det var faktiskt som en inspiration för hela föreningen. Det skulle vara kul att göra en dubbel. De vann guldet och vi går upp. 

Daniel Muzito-Bagenda

Ålder: 22 år.

Position: Forward.

Längd: 185 centimeter.

Vikt: 90 kilo.

Klubbar i urval: Arlanda, Modo, Mississauga Steelheads, Cincinnati Steelhorns, AIK.

Aktuell: Spelar i AIK, en av de allsvenska favoriterna, som jagar en plats i högsta serien, SHL.

Kungsängens SK:s herrlag är ute ur division 1

I helgen petades Kungsängens SK:s handbollsherrar ut ur division 1. – Det hade vi absolut inte räknat med, säger tränare Rickard Bäcklin.lördag 20/4 16:00

Helena inspirerar andra till skapande

Kreatören Helena N Åkerlund är nominerad till Årets Inspiratör i årets Upplands-Brogala för att hon inspirerar både vuxna och barn till skapande. – Det känns väldigt ärofyllt.lördag 20/4 10:10

Senaste numret

Bålstabladet