Tvingades skicka nakenbilder. En 26-årig man tvingade en flicka att skicka nakenbilder på sig själv. Foto: Wikimedia Commons

Bålstabo tvingade flicka att sexposera

En flicka skickade nakenbilder till en man i Bålsta. Mannen hotade sedan med att sprida bilderna om flickan inte skickade fler bilder.

  • Publicerad 12:16, 16 okt 2019

En 26-årig man boende i Bålsta döms till skyddstillsyn för utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

Bålstabon kom under försommaren 2016 i kontakt med en flicka yngre än 15 år. Mannen och flickan fick kontakt med hjälp av någon form av app.

Både mannen och flickan har i förhör berättat om att det vid deras kontakter förekommit att flickan skickat bilder till mannen där hon varit naken eller endast haft på sig underkläder.

Genom deras uppgifter samt av den skriftliga bevisningen framgår det vidare att flickan till en början skickade bilderna frivilligt, men att hon efter en tids kontakt inte ville skicka fler bilder och att mannen vid ett antal tillfällen fick henne att ändå göra det genom att hota att sprida bilder han redan hade fått.

Av bådas uppgifter framgår det också att mannen också vid några enstaka tillfällen skickade en bild på sin penis till flickan.

Flickan har uppgett att hon vid kontakterna med mannen uppgav sin ålder och av de uppgifter hon lämnat framgår även att hennes användarnamn i de olika appar som parterna haft kontakt genom har innehållit hennes födelseår.

Tingsrätten gör bedömningen att mannen vid flera tillfällen, genom hot att sprida bilder han tidigare fått, har främjat och förmått flickan att utföra sexuell posering samt att han vid fler än ett tillfälle skickat bilder på sin penis till henne.

Tingsrätten anser också att det måste ha stått klart för mannen att flickan var yngre än 15 år vid tidpunkten för dessa händelser.

Mannen döms därför till skyddstillsyn och ska genomföra programmet Seif, som står för sexualbrottsprogram med individuellt fokus.

Deltagarna i programmet Seif arbetar med frågor som rör intimitet, relationer, sexualitet, förändringsstrategier och hur man hanterar känslor. Deltagaren får mot slutet av programmet göra en plan för framtiden som bland annat handlar om hur de ska hantera risksituationer. Omfattningen på programmet varierar utifrån klientens behov.

Mannen döms också till att betala ett skadestånd på 10 000 kronor till flickan.

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt