Bålstas Madelene tolkar i krisen i tv

Madelene Råå har plötsligt fått en livsviktig roll i samband med coronakrisen. Nu syns Bålsta­bon mer eller mindre dagligen i tv.

  • Publicerad 12:45, 23 maj 2020

Vi ska finnas tillgängliga om det händer något

Det var inte en döv familjemedlem, vän eller annan bekantskap som lockade Madelene Råå till att bli teckenspråkstolk.

Snarare var det dansen som är språket som fascinerade henne.

– Förr var det nog mer så, att det fanns en personlig koppling. Men jag började jobba med döva barn på hälsoskolan. Döva barn med funktionsvariationer och där gick de på ridning och det var en tolk där. Så jag fastnade för språket på det sättet.

Syns dagligen i tv

Hon började med en ABF-kurs, gick därifrån vidare till en teckenspråkstolkutbildning och för att göra en längre historia något kortare kan vi konstatera att hon nu syns mer eller mindre dagligen på Sveriges television. Så var det dock inte från början. Snarare tvärtom.

– Det togs ett beslut om att 18-blocket, med Rapport, väder, kultur och sport skulle teckenspråkstolkas och jag började där i november 2018. Det gör vi varje dag i SVT Play. Sverige ligger ganska långt efter många andra länder där det här har funnits länge och även i de vanliga sändningarna, säger Madelene och lägger till:

– De döva skulle vilja ha tolk hela tiden. De kan läsa texten, men enkelt förklarat är det som att vi skulle läsa engelska. Teckenspråk är deras förstaspråk och det är två helt olika språk.

”Faktaspäckat språk”

I samband med terrordådet på Drottninggatan blev det riktigt skarpt läge för Madelene och hennes kollegor. Deras tjänster blev plötsligt än viktigare för att informationen skulle nå de döva, något som nu upprepas mer eller mindre dagligen sedan coronautbrottet i Sverige.

– Vi ska finnas tillgängliga om det händer något, säger Madelene och berättar om långa dagar.

En annan utmaning har varit det faktum att nya ord dykt upp. Ord som aldrig tidigare använts.

– Så har det absolut varit. Efter ett tag etableras tecken. Inte alltid, men oftast. Om det inte gör det måste vi teckna varje bokstav. C O R O N A. Det tar lite längre tid samtidigt som vi ska simultantolka. Under tiden som min hjärna ändrar det talade språket till teckenspråk ska jag fortsätta ta in det som sägs och om det är ett väldigt faktaspäckat språk med siffror ... det är svårt.

I en liten studio med en så kallad green screen står Madelene och sätter tecken till det som Anders Tegnell, statsministern och övriga berättar för svenska folket, oftast utan att ha en aning om vad de ska säga.

– Det är tufft, men det är också jättekul. Det är ett viktigt arbete.

Teckenspråket

Det svenska teckenspråket är ett språk med ett eget teckenförråd och egen grammatik. Teckenspråket är ett språk som uttrycks med kroppen och händerna och uppfattas med synen.

Omkring 30 000 personer i Sverige använder det svenska teckenspråket.

Teckenspråk används på samma sätt som hörande använder talspråk. Vi använder svenskt teckenspråk, liksom döva i andra länder använder sina nationella teckenspråk. Svenska språket är vårt andra språk och vi använder det för att skriva och läsa.Fakta: Sveriges Dövas Riksförbund

Visa merVisa mindre

Madelene Råå

Ålder: 44 år.

Bor: Bålsta.

Gör: Teckenspråkstolk och dövblindtolk

Familj: Två barn, 12 och 15 år.

Kuriosa: Var med i Robinson 2003.

Aktuell: Syns i Sveriges Television där hon teckenspråkstolkar pressträffarna som hålls av Folkhälsomyndigheten och andra myndigheter samt regeringen om coronakrisen.

Visa merVisa mindre

Bästa placeringen någonsin för Upplands-Bro

Upplands-Bro klättrar på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Nu är kommunen på plats 12 i landet. – Det är ett styrkebesked och ett kvitto på att vi har ett bra samarbete med...onsdag 23/9 10:07