Balup en dag som militär

Hur ser en vanlig dag ut för en militär? Vi följde med kapten Michael Marmerholt, som utbildar soldater på Livgardet i Kungsängen och förbereder dem för internationell tjänst.

  • Publicerad 16:15, 5 jun 2016

06.30 God morgon!

Jag vaknar på befälshotellet och går till matsalen för att äta frukost.

07.30 Morgonfys

Jag håller i dagens morgonfys med soldaterna. Vi gör armhävningar, situps, planka och burpees i 15 minuter för att värma upp kroppen.

09.30 Vapentjänst

Efter en del kontorsarbete tittar jag till soldaternas förmiddagsövning i vapentjänst på kaserngården. De tränar grundövningar, bland annat på handgrepp och hur man siktar med en AK5:a, som är Försvarsmaktens standardvapen.

11.00 Lunch

Lunch i matsalen. Den här gången serveras det ärtsoppa och pann-
kakor, som alla torsdagar.

12.30 Sjukvårdsövningar

Eftermiddagens övningar börjar, denna gång är det sjukvårdtema. Soldaterna ska bland annat träna på hur man stoppar blodflödet på sig själv och andra genom en så kallad tourniquet. De tränar även på ”transport av skadad” samt
”få skadad i skydd”.

17.30 Marschträning

Efter middagen i matsalen håller jag i ett exercispass på 30 minuter. Det blir marchträning där soldaterna övar på att förflyttas i grupp, att kunna vända, gå och stanna.

18.00 Teoripass

Nu är det dags att hålla i två teoripass. Den här gången pratar jag om verksamhetssäkerhet, för att soldaterna ska förstå allas roller och varför organisationen fungerar som den gör. Sedan har vi en genomgång om hur man använder hörselskydd och hur man undviker hörselskador.

Michael Marmerholt

Arbetar: På internationella utbildningsenheten på Livgardet i Kungsängen. Främst med hur man undviker eller hanterar vägbomber och andra explosiva laddningar.

Titel: Kapten.

Ålder: 46.

Bor: På Frösön och i veckorna i befälshotellet på Livgardet.

Bäst med jobbet: Att det är så varierande! På 25 år har ingen dag varit den andra lik i det här yrket. Jag gillar att lära ut saker och uppskattar att både vara inomhus och utomhus.

Det här är Livgardet

Här arbetar över 1 300 personer.

Mest synliga är de blåklädda soldaterna i 10:e livbataljonen som bevakar de kungliga slotten och är Försvarsmaktens paradstyrkor. 

Här utbildas och tränas också militärpoliserna som upprätthåller allmän ordning och säkerhet inom Försvarsmakten. På 13:e säkerhetsbataljonen arbetar man med att upptäcka, motverka och bekämpa olika typer av säkerhetshot. Den 12:e motoriserade skyttebataljonen, är specialiserad på strid i skog och stadsmiljö. Här finns en internationell utbildningsenhet som förbereder personalen som ska tjänstgöra utomlands.

Här tränas Försvarsmaktens och polisens tjänstehundar och dessutom bevaras och utvecklas svensk militärmusik.

Blåljus: Kört utan körkort så mycket att polis tog bilen

En man i 50-årsåldern har flera gånger åkt fast när han kört bil trots att han inte har körkort. När han gjorde det igen på fredagen tog polisen hans bil i beslag.lördag 14/9 10:42

Lars från Bålsta utslagen i Årets Kock

Nej, det blev ingen fullträff för Lars Niklasson den här gången heller. Bålstasonen nådde inte finalen i Årets kock.fredag 13/9 7:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt