Baren på Bananas uteservering är byggd utan tillstånd runt ett träd. Nu väcks åtal mot krögaren för barbygget. Foto: Sacharias Källdén

Bananas i SoFo byggde bar runt träd – nu åtalas krögaren

Staden polisanmälde krogen Bananas i SoFo för att de byggt en bar runt ett träd utan lov. Nu väcks åtal mot krögaren.

  • Publicerad 18:20, 5 jun 2017

Som Södermalmsnytt rapporterat om tidigare har trafikkontoret polisanmält krogen Bananas i SoFo.

Krog i SoFo byggde bar runt träd – polisanmäls av staden

Trafikkontoret hade flera gånger krävt att krögaren skulle ner den bar som krogen förra året byggde runt ett träd på uteserveringen vid Katarina Bangata. Men eftersom baren trots det har stått kvar gick staden till polisen.

Nu har krögaren åtalats för den olovliga baren, vilket Mitt i Södermalm var först med att rapportera om.

– Jag tog ner baren för två veckor sedan. För typ en vecka sen fick jag veta att jag var åtalad. Det är absurt men är säkert i sin ordning, säger krögaren Jakub Vávra.

Krögaren Jakub Vávra kan få dagsböter för baren som nu monterats ner och som ska ställas upp på annan plats på uteserveringen. Foto: Sacharias Källdén

"Idiotregler"

Han riskerar nu dagsböter.

– Staden värnar inte krögarna utan håller på med idiotregler och jagar folk, säger Jakub Vávra om åtalet.

På trafikkontoret känner man inte till att det väckts åtal i fallet med krogen Bananas men Ewa Reuterbrand på trafikkontoret försvarar polisanmälan.

– Vi har haft många samtal och vi har varit extremt tydliga med vad som är okej på platsen. Han är på stadens och stockholmarnas mark och då får man anpassa sig till vad som är lämpligt. När han inte agerar måste vi polisanmälan och det vet han, säger hon.

Staden nöjd

Nu är trafikkontoret och krögaren överens om en annan plats för baren på uteserveringen, men åtalet ligger trots det kvar.

– Det ligger utanför stadens kontroll. Jag har aldrig varit med om att det hänt tidigare och det är inte vanligt. Ofta kommer man överens och det har vi gjort i det här fallet också nu, säger Ewa Reuterbrand.

Nästa år ska staden att göra om hela platsen. Häckarna som skiljer Götgatan och Katarina Bangata åt ska tas ner och en större öppen yta ska skapas. Bananas uteservering kommer då att flyttas in mot fasaden istället.

En annan Söderkrog, Pane Vino vid Zinkensdamm, är också i konflikt med trafikkontoret om sin uteservering.

Populär kvarterskrog på Södermalm tvingas riva serveringen

Staden kräver att uteserveringen, som man anser tar upp för stor plats och som också byggts runt träd, rivs.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.