I november förra året sköts en man ihjäl, som pekats ut som en av ledarna i det så kallade Bredängsnätverket. I hans telefon hittade polisen flera bilder som pekade på kopplingar till mc-gänget Bandidos. Foto: Polisens förundersökning, Mostphotos

Bandidos-ledare gripen efter razzia

I april hittade polisen av en slump en gigantisk vapengömma i Skärholmen. Efter flera polisrazzior på onsdagskvällen greps en ledare i mc-gänget Bandidos, misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och narkotikabrott.

  • Publicerad 13:41, 8 nov 2018

37 vapen, varav 13 stycken automatvapen, 13 kilo narkotika, mängder av ammunition och sprängmedel. Det innehöll två bilar som polisen av en slump hittade i ett garage i Skärholmen den 8 april i år.

– Man kan bara spekulera i vad de skulle ha vapnen till, om det bara handlade om en maktdemonstration eller om de kanske skulle säljas vidare, säger Daniel Löfgren, polisinsatschef vid grova brott polisområde Syd, och fortsätter:

– Från vår sida är det otroligt skönt att vi fick bort dem från gatan. Det var ju bland annat sprängmedel, väldigt mycket ammunition och 13 stycken automatvapen, som inte har något annat användningsområde än att brukas i krig.

I samband med fyndet greps en man i 20-årsåldern, boende i södra Stockholm. Han häktades misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han har sedan dess släppts ur häktet, men är fortfarande misstänkt, säger Daniel Löfgren.

Misstankar om att vapengömman tillhörde det kriminella Bredängsnätverket och mc-gänget Bandidos, som Bredängsnätverket har kopplingar till, uppstod snart.

Ledare gripen

Under onsdagskvällen gjorde polisen tillslag på flera platser i södra Stockholm, bland annat i Bandidos lokaler i Brandbergen, i Haninge kommun. Där greps en man med ledande position i Bandidos. Han anhölls senare, på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– Eftersom det är en pågående utredning kan jag inte säga något om vilka bevis vi har mot honom eller vilka kopplingar han har till vapengömman. Men utredningen har kommit så långt att den här personen är misstänkt på sannolika skäl och i samband med det kunde vi plocka in honom, säger Daniel Löfgren.

Finns det andra misstänkta?

– Inte som vi kan plocka in i nuläget. Men utredningen kommer fortsätta under lång tid framöver, så det kan mycket väl bli fler misstänkta.

I tillslagen samarbetade insatsstyrkan, lokalpolisen och polisområde Syds grova brottsenhet. De är en del av den särskilda händelsen Max, vars mål är att bryta våldsutvecklingen i Stockholm genom att minska antalet illegala vapen och handgranater som finns i omlopp.